Victor Costache: ”90% din cazurile de coronavirus sunt de import. Strategia de luptă este de tip militar”

Victor Costache, ministrul Sănătății, a spus, la Antena 3, că circa 90% din cazurile de infecție cu  coronavirus sunt ”de import”, combaterea epidemiei fiind deocamdată ”mult sub capacitatea de explozie” a sistemului sanitar.

”Am luat măsuri dure ca în  China”

Ministrul a precizat că epidemia din România are drept cauză sosirea multor români din străinătate, răspândirea în interiorul țării fiind limitată încă.

Suntem mult sub capacitatea de explozie a sistemului sanitar. De aceea suntem proactivi. Echipa de miniștri a luat măsuri foarte dure, de tipul celor luate în China. Avem încă un număr mic de pacienți, dar care se distribuie uniform pe teritoriul României. Se distribuie uniform deoarece a fost acest influx masiv de români întorși din afară. 90% din cazuri sunt cazuri de import”, a declarat Victor Costache.

Acesta a apreciat că strategia de combatere a bolii se axează în primul rând pe componenta logistică fiind în curs achizițiile de materiale necesare în cazul unei răspândiri mai largi.

Strategia de luptă este o strategie de tip militar, este o bătălie logistică. Avem experți în logistică de la Ministerul Apărării Naționale şi reuşim împreună să organizăm baza de date, stocurile pe care le avem la nivel național. Acum suntem într-o relativă penurie, dar avem tot ce trebuie pentru spitalele de fază unu. Institutele de boli infecţioase din ţară sunt primele care primesc pacienţi şi avem acolo o capacitate de absorbţie de 2.200 de pacienţi. În a doua fază se adaugă institutele de pneumologie cu încă câteva mii de paturi. La faza a treia se adaugă spitalele de urgenţă şi spitalele universitare. La faza a treia sper să nu ajungem”, a spus ministrul Sănătății.

Spitale în corturi

În perioada de tranziție dintre a faza a doua și a faza a treia de diseminare a bolii, în București se vor organiza spitale mobile.

Sunt o structură tip container – cort, o structură hibridă folosită foarte mult pe teatrele militare foarte mult”, a precizat ministrul Sănătății.

Potrivit statisticii dată publicității marți seara, în România s-au înregistrat 217 cazuri de persoane infectate, iar 19 dintre acestea au fost declarate vindecate.