Vești bune pentru elevi! Noua Lege a educației scade orele de la ciclurile primar și gimnazial

Europarlamentarul PSD Liviu Marian Pop a scris o lege conform căreia numărul de ore de la cele trei cicluri ale învățământului preuniversitar vor scădea. Inițiativa legislativă a fost votată luni, 21 octombrie, în Senat și urmează să fie dezbătută de Camera Deputaților care este camera decizională.

Elevii vor avea mai puține ore la școală. Care va fi media orelor

Senatul României a votat proiectul inițiat de europarlamentarul PSD Liviu Pop, lege care prevede micșorarea numărului de ore la școală. Sunt luate în calcul toate cele trei cicluri din învățământului preuniversitar: primar, gimnaziu și liceu. Legea de față a fost adoptată în urmă cu circa 8 ani și a fost modificată prin OUG de fostul ministru al Educației Ecaterina Andronescu, dar după 6 ani numărul de ore a căpătat proporții.

Actualul Parlament a readus în discuție acest articol al legii. După ce a fost respinsă în ianuarie 2019 de la promulgare de președintele Klaus Iohannis, ieri inițiativa legislativă a fost adoptată de Senat și urmează să aducă ”un val de concedieri în sistemul de învățământ”. Concret, proiectul de lege care a fost votat ieri arată care va fi media orelor în cele trei cicluri ale învățământului preuniverisitar:

  • în medie 20 de ore pe săptămână la învăţământul primar (4 ore/zi),
  • în medie 25 de ore pe săptămână la învăţământul gimnazial (5 ore/zi)
  • în medie 30 de ore pe săptămână la învăţământul liceal (6 ore/zi).
Legea Educației va reveni la forma inițială propusă de Daniel Funeriu. Sursa foto: a1.ro

Ce spune Liviu Pop despre acest proiect de lege

Liviu Pop a făcut în așa fel încât Legea Educației să revină la forma inițială care a fost promovată de Daniel Funeriu, înainte să fie schimbată de fostul ministru al Educației Ecaterina Andronescu. Schimbarea adusă de proiectul propus de europarlamentarul PSD prevede ”în medie” 20 de ore, nu ”maximum” așa cum arăta legea din anul 2011.

„Propunerea legislativă pentru modificarea art.66 din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011 a trecut astăzi în plenul Senatului cu unanimitate de voturi, 94 dintre senatori fiind prezenți. În calitate de inițiator, doresc să mulțumesc colegilor senatori pentru voturile date! Este extrem de important să ne gândim la viitorul copiilor noștri și să luăm măsurile necesare pentru ei!”, a scris Liviu Pop într-o postare pe Facebook.