Veste bună pentru părinţi! Astfel, legea prin care familiile pot primi un ajutor financiar pentru plata serviciilor de bonă a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.
Concret, discutăm despre un act normativ care are ca obiect stabilirea cadrului legal de acordare, de către autorităţile administraţiei publice locale, a unui ajutor familiilor cu copii de vârstă preşcolară pentru plata serviciilor oferite de bonă.
Trebuie specificat că de acest ajutor pot beneficia cei ale căror venituri nete lunare pe membru de familie nu depăşesc 3.500 de lei.
Un alt detaliu interesant este acela că sprijinul financiar se acordă pentru fiecare copil de vârstă preşcolară părintelui, reprezentantului legal la care copilul locuieşte în mod statornic sau persoanei desemnate de părinte pentru întreţinerea copilului pe perioada absenţei părinţilor.
Există și o situație bine pregătită, astfel că pentru venituri nete lunare pe membru de familie de 2.080 de lei cuantumul ajutorului pentru plata bonelor este de 710 lei.
Dacă discutăm despre încasări de 2.081 şi 2.500 de lei, atunci se vor lua numai 550 lei. Între 2.501 şi 3.000 de lei – 390 de lei, iar între 3.001 şi 3.500 de lei – 250 de lei.
La determinarea venitului net lunar se ia în considerare media veniturilor nete realizate de beneficiar în ultimele şase luni anterioare solicitării dreptului la ajutorul financiar.
Atenție! Ajutorul financiar se acordă lunar, pentru fiecare copil de vârstă preşcolară. E nevoie însă ca anumite condiții să fie îndeplinite.
Printre ele se află – beneficiarul să fie cetăţean român, cetăţean al altui stat sau apatrid cu domiciliul în România; să fie angajat cu contract individual de muncă ori în baza unui raport de serviciu, desfăşoară activităţi independente, obţine venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activităţi agricole, silvicultură sau piscicultură ori exercită o funcţie de demnitate publică sau asimilată.
Pot beneficia de ajutorul financiar şi persoanele care nu îndeplinesc aceste condiţii dacă sunt şomeri indemnizaţi sau sunt înregistrate în evidenţele Agenţiei pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, la data solicitării, ca persoană în căutarea unui loc de muncă şi nu au refuzat maximum două oferte de muncă din partea acestora.