Ungurii au pomenit recent numele lui Nicolae Ceaușescu într-un scandal uriaș la Budapesta

Claudiu Ilie    Catalin Nae   
în Stiri de ultima ora
19/10/2019, 18:45
Ungurii au pomenit recent numele lui Nicolae Ceaușescu într-un scandal uriaș la Budapesta
Măsurile luate de Viktor Orban în Ungaria le aduce aminte maghiarilor din România de Nicolae Ceaușescu *foto: captură olkt.hu

Viktor Orban are tot mai multe probleme cu FIDESZ, iar măsurile pe care guvernul său le ia sunt tot mai puțin apreciate în țara vecină. Astfel, un scandal a avut loc la Budapesta, după ce ministerul a vrut să ia mai multe în sistemul de educație, iar unele au adus aminte jurnaliștilor din țara vecină de cele luate de Nicolae Ceaușescu.

Viktor Orban, asemănat cu Nicolae Ceaușescu de presa din Ungaria

Astfel, într-un reportaj semnat de cei de la olkt.hu, jurnaliștii maghiari aseamănă reforma educației patriotice din Ungaria cu cele luate de regimul comunist în România, precum măsurile privind pregătirea tineretului pentru apărarea patriei sau prezența armelor în școli. Astfel jurnaliștii maghiari au vorbit cu Erika Leopold, o româncă de etnie maghiară din Cluj-Napoca. Doamna Leopold și-a amintit despre măsurile pe care statul le-a luat pentru a face propagandă în școli și licee:

„Până la schimbarea regimului, instituțiile de învățământ ale lui Ceaușescu – da, chiar și în liceele de elită – aveau un arsenal de arme, în cazul în care teroriștii atacă țara, să nu rămânem neînarmați. Mai mult, pregătirea militară și educația politică au făcut parte din programa școlară. Ar fi trebuit să aibă loc săptămânal, alternativ. (…) Dar, în anii optzeci, nimeni nu a luat-o în serios”, spune femeia, care amintește însă și de perioada anilor ’50, când pericolul unei invazii sovietice era destul de mare, iar copiii și tinerii se pregăteau intens în unitățile de învățământ.

Măsurile luate de Viktor Orban în Ungaria le aduce aminte maghiarilor din România de Nicolae Ceaușescu
Măsurile luate de Viktor Orban în Ungaria le aduce aminte maghiarilor din România de Nicolae Ceaușescu *foto: tumblr

Viktor Orban, tot mai mari probleme în Ungaria

De altfel, regimul lui Viktor Orban pierde tot mai mult teren în Ungaria, după cum au arătat și rezultatele recente obținute de partidul său în marile orașe, la ultimele alegeri locale din țara vecină. De altfel, FIDESZ a pierdut capitala Budapesta în fața candidatului comun al opoziției, o înfrângere foarte dură pentru partidul premierului maghiar. De asemenea, FIDESZ a primit o lovitură dură și în scandalul în care a fost implicat apropiatul lui Viktor Orban, Zsolt Borkai, fost campion olimpic la gimnastică și primar al orașului Gyor. Acesta a fost filmat pe iaht în timp ce trăgea cocaină și întreținea relații sexuale cu mai multe tinere, deși de-a lungul carierei sale politice a pretins că este un mare familist.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×