Au apărut noi tensiuni între Ungaria și România. Statul maghiar pune noi presiuni pe țara noastră, cu anunțul făcut recent. Mai concret, Ungaria vrea separatism pe criterii etnice la UMF Târgu Mureș. Ministrul maghiar de externe a reacționat în acest sens.
Szijjártó Péter a anunțat joi că va purta discuții cu omologul său român, Teodor Meleșcanu, în legătură cu situația UMF Târgu Mureș. De asemenea, oficialul maghiar și-a exprimat speranța în realizarea unui acord care să prevadă înființarea secției maghiare.
În cadrul unei conferințe de presă susținute joi la Târgu Mureș, ministrul de Externe al Ungariei s-a declarat încrezător că problemele existente la nivelul învățământului superior vor putea fi și ele rezolvate, la fel ca în cazul celui general și liceal de la Liceul Romano – Catolic din localitate.
„La Târgu Mureș suntem într-un oraș unde acum un an și jumătate nimeni nu ar fi crezut că Liceul romano-catolic va fi redeschis iar astăzi, sute de elevi, împreună cu profesorii și părinții, au sărbătorit faptul că, în urma unei înțelegeri care respectă dreptul minorităților, la Târgu Mureș elevii maghiari pot învăța în limba maghiară. Dacă am reușit la Târgu Mureș în învățământul general și liceal, de ce nu am reuși și în cel superior? Eu sper că vom ajunge acolo încât legislația în vigoare din România să fie aplicată și la Târgu Mureș și la UMF se va înființa secția maghiară, cum a fost înființată și secția engleză. Știm sigur că fără dialog nu obținem nimic. Eu în acest spirit voi vorbi cu colegul meu, domnul Meleșcanu, să vedem împreună cum putem să facem un pas înainte în ceea ce privește UMF Târgu Mureș. (…) Vrem un acord, nu dorim să facem niciun pas care să ducă la tensiuni, care ar reduce șansele unui rezultat bazat pe înțelegere și pe acord. (…) Luni voi discuta cu domnul Meleșcanu despre acest lucru” , a declarat Szijjártó Péter.
De asemenea, acesta a avut o întâlnire cu conducătorii maghiari ai Universității de Medicină și Farmacie, menționând că la sfîrșitul acestei luni ar putea avea o întrevedere în acest sens și cu rectorul instituției de învățământ superior.
„Ca și mine, și Guvernul Ungariei și cel al României consideră un succes comun reînființarea Liceului romano- catolic din Târgu Mureș fiindcă am arătat că, respectându-ne reciproc, respectându-ne înțelegerile, putem lua decizii bune și face lucruri bune. Eu sunt adeptul dialogului fiindcă ceea ce am obținut până acum am obținut prin dialog. Știm sigur că fără dialog nu obținem nimic” , a mai spus oficialul maghiar.