Ungaria nu mai primește cereri de azil de teama unui nou val de refugiați și a coronavirusului

Autoritățile ungare au decis să blocheze accesul în cele două tabere de tranzit amenajate la granița cu Serbia și Croația, unde migranții puteau să depună până acum cererile de azil, transmit agențiile AFP și EFE, citate de Agerpres.

Granițe închise de teama iranienilor cu coronavirus

Suspendăm pe termen nedefinit primirile în zonele de tranzit”, a declarat Gyorgy Bakondi, consilier al premierului Viktor Orban pentru securitate internă.

Anunțul Ungariei survine după ce Turcia a decis să nu mai blocheze accesul refugiaților de pe teritoriul său în țările Uniunii Europene.

Bakondi a invocat și considerente legate de sănătate publică, în condițiile în care o partea apreciabilă a migranților vin din Iran. una dintre cele mai afectate țări de epidemia de coronavirus.

După valul de migranți care a luat cu asalt granițele de sud-est ale Uniunii Europene în 2015, Ungaria a ridicat un gard la granița cu Croația și Serbia, în parte electrificat. Singurele zone de acces pe care mai au migranții sunt zonele de tranzit de la graniță, unde pot depune cereri de azil și unde sunt obligați să rămână până când cererile le sunt soluționate.

Potrivit lui Bakondi, în momentul de față sunt 321 de solicitanți de azil în cele două tabere de tranzit.

Erdogan forțează mâna UE

Potrivit statisticilor ONU. circa 13.000 de refugiați se aflau duminică la granița dintre Turcia și Grecia, acolo unde poliția de frontieră greacă a folosit gaze lacrimogene împotriva migranților care încercau să forțeze granița.

Statistica infirmă spusele președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care a estimat la circa 75.000 numărul migranților care ar fi trecut deja din Turcia în Uniunea Europeană. În schimb, autoritățile de la Atena au estimat la numai câteva sute numărul de migranți care au sosit pe mare în insulele Chios, Lesbos, în timp ce Bulgaria susține că niciun migrant nu a intrat pe la granița cu Serbia.

Televiziunea de stat din Turcia a publicat, sâmbătă o hartă, cu traseul pe care migranții din Siria intenționează să-l parcurgă până în Europa de Vest. Spre deosebire de valul din 2015, drumul migranților va mai trece prin țările din Balcanii de Vest, ci prin Bulgaria și România, după care în Ungaria.

Anunțul lui Erdogan privind permisiunea acordată migranților de a pleca înspre Uniunea Europeană a fost intepretată ca o tentativă de a forța mâna UE să pună presiune pe Rusia ca Putin să renunțe la susținerea regimului Assad din Siria.