La două luni după ce judecătorii au decis dizolvarea Hexi Pharma, a izbucnit un nou scandal legat de dezinfectanții din spitale. Sunt percheziții, astăzi, la mai multe firme din București, Ilfov și Prahova, despre care se crede că ar fi vândut substanțe ineficiente pentru distrugerea bacteriilor.
Perchezițiile vin ca urmare a unei plângeri a Ministerului Sănătății. Produsele reclamate sunt neconforme, nu diluate, a precizat, la Digi24, ministrul Sorina Pintea. „Anul trecut, inspectorii direcțiilor de sănătate publică au făcut un control la spitalele din țară verificând eficacitatea anumitor biocide. Ca urmare a analizei, a 15 produse, au fost constatate neconformități pe o anumită zonă de acțiune, la trei produse. În urma retestării acestora, rezultatele inițiale au fost confirmate, prin urmare Ministerul Sănătății a făcut o plângere legată de aceste produse firmelor care le comercializează, a declarat Sorina Pintea.
Ministrul Sănătății a explicat că nu există nicio legătură între perchezițiile de astăzi și problemele de la Institutul „Marius Nasta”. „Ce s-a întâmplat la Marius Nasta a fost un caz de focar de infecţie pe care spitalul l-a raportat, lucru absolut normal. În toate spitalele din lumea aceasta există infecţii, acestea se raportează, problema României la un moment dat a fost că aceste infecţii nu se raportau”, a spus Sorina Pintea.
La începutul anului, judecătorii au decis amendarea Hexi Pharma cu 2,6 milioane de lei și dizolvarea companiei implicate în cel mai mare scandal cu dezinfectanți din România. Scandalul a izbucnit în 2016, iar fostul patron, Dan Condrea, s-a sinucis ulterior.
„În perioada 2012 – 2016, societatea S.C. Hexi Pharma CO S.R.L. a evidențiat în actele contabile operațiuni fictive de achiziții de servicii și cheltuieli fictive care nu au avut la bază operațiuni reale în scopul diminuării impozitului pe profit datorat bugetului de stat și respectiv a deducerii în mod nelegal a TVA-ului de plată (prin interpunerea în relația comercială cu furnizorii reali a unor firme prin care s-a majorat în mod nejustificat prețul bunurilor achiziționate)”, reclamau procurorii.