Profesorul Virgil Păunescu, doctor la Institutul OncoGen din Timișoara și echipa sa au găsit multe similarități între imuntorepiile pentru tratarea cancerului și obținerea vaccinurilor pentru bolile infecțioase. Profesorul spune că își dorește ca împreună cu colectivul său să găsească o soluție tehnică pentru coronavirus.
Păunescu spune că cercetarea făcută de ei în domeniul cancerului se aseamănă cu cele în realizarea de vaccinuri:
„Noi, fiind un institut de cercetare în domeniul oncologic, lucrăm de câțiva ani de zile, la așa numitele imunoterapii în cancer, care , în principiu, sunt neam cu vaccinarea. Fiindcă imunoterapia, vaccinarea, înseamnă o manipulare a sistemului imun în așa fel încât el să recunoască cât mai repede și mai bine ceva ce în mod normal nu recunoaște”, a menționat profesorul Virgil Păunescu.
Doctorul susține că și-a adaptat cercetarea pentru coronavirus în momentul în care a văzut felul în care a izbucnit epidemia de coronavirus:
„Am adaptat cercetarea noastră la bolile infecțioase, la viruși. Trebuie să precizez că în oncologie, în manipularea sistemului imun, așa zisele vaccinuri antitumorale sunt personalizate. Adică sunt produse pentru fiecare pacient în parte, ținând cont de specificul sistemului imun. Lucrul acesta e posibil în cancer și a dat ceva rezultate, dar trebuie făcut individ cu individ și nici aici nu e clar de ce unii răspund iar alții nu, la aceste vaccinări”, a spus doctorul, pentru Newsweek România.
Doctorul Păunescu a explicat teoria pe care o aplică echipa sa: „Cum există registre naționale în toate țările lumii pentru așa ceva. În aceste registre se află caracteristicile imune ale fiecărei populații. Și noi știm că în populația României 30% din indivizi au o anumită carcateristică a sistemului imun, 20% au o altă caracteristică și tot așa. Astfel se obține un panel de vreo 6-10 proteine specifice sistemului imun care răspunde la diverse provocări. Și acest lucru e caracteristic, în general, Europei”.
Păunescu a spus că nu există timp pentru ca un vaccin să fie făcut în timp util. Cu toate acestea, doctorul a spus că a aplicat cercetarea pe populația Chinei și va lucra cu medici francezi în căutarea unui vaccin pentru coronavirus:
„Între timp am luat în studiu și profilul genetic al populațiilor din China pentru a le face și lor o propunere, evident, mai elaborată. Acolo populația este mult mai diversă și ne așteptăm să existe un număr mult mai mare de caracteristici imune de care trebuie să se țină cont și, în final, să iasă un amestec de mult mai multe proteine.
Sigur, mă aștept să existe și alte colective care să fi văzut ce am văzut noi, dar deocamdată noi am ieșit public cu informația pentru a ne consolida prestigiul, capacitatea de a face o ofertă”, a mai spus profesorul Virgil Păunescu.