Tudorel Toader i-a prezentat, vineri, premierului Viorica Dăncilă o nouă ordonanță de urgență menită să modifice OUG 7, cea prin care au fost schimbate din nou Legile Justiției. Momentan, conținutul actului normativ nu a fost dat publicității, însă ministrul Justiției i-a anunțat pe membrii secției de procurori din CSM că le va cere avizul. De menționat este că dacă Toader anunța în urmă cu câteva zile că va fi abrogat un articol, cel care se referă la accesul judecătorilor în funcții cheie din Ministerul Public, acum pare să aibă altă poziție și să fie chiar dispus să renunțe și la alte patru articole controversate.
Printre ele se află și cel referitor la delegarea în funcție a liderilor din Ministerul Public pe care îi numește președintele Klaus Iohannis și cel referitor la excluderea magistraților din profesie doar pe baza criteriului bunei reputații.
Conform surselor judiciare, ministrul Justiției nu renunță la articolele ce duc la creșterea autonomiei secției de investigare a magistraților față de procurorul general. Despre această schimbare a vorbit și Nicolae Solomon, președintele secției pentru procurori:„Se va reveni la forma anterioară a articolului privind delegările, respectiv că acestea vor fi dispuse de secţia pentru procurori, va renunţa la articolul 54, referitor la posibilitatea ca judecătorii, foşti procurori, să fie numiţi în funcţiile de top din parchet, iar avizul să fie dat de către Secţia pentru procurori.
De asemenea, ne-a comunicat că va renunţa la dispoziţiile efectuării la buna reputaţie, precum şi alte două chestiuni, cea referitoare la salarizarea unitară a personalului, precum şi unele corelări tehnice privind Inspecţia Judiciară, fără a face alte intervenţii. Domnul ministru ne-a spus că nu va interveni în privinţa celorlalte articole.I-am comunicat că îngrijorările sistemului judiciar sunt mult mai largi decât cele cuprinse în ordonanţa 7”, a spus președintele secției pentru procurori.
Într-un interviu la un post de televiziune, Tudorel Toader a vorbit despre modificarea propusă. „La MJ a fost elaborat proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea OUG 7/2019. Proiectul este elaborat în sensul celor discutate de premier cu preşedintele CSM, AMR, UNJR, Asociaţia Procurorilor din România, IJ şi Secţia Specială de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie.
Modificările fac referire la (…) abrogarea art. 54 – care prevede faptul că judecătorii, alături de procurori pot deveni procurori de rang înalt şi faptul că avizul consultativ pentru procurorii de rang înalt nu mai e dat de Secţia de procurori, ci de plenul CSM – se revine la prevederea anterioară, că doar procurorii pot deveni procurori de rang înalt, iar avizul consultativ este dat de Secţia de procurori a CSM”, a declarat ministrul Justiției.