Creștin-ortodocșii îl prăznuiesc pe data de 30 august pe Sfântul Alexandru, moment în care oamenii trebuie să afle că nu au voie să facă aceste trei lucruri! Sfântul Alexandru este considerat de către Biserică și protectorul omenirii și a fost unul dintre cei mai mari ierarhi ai Bisericii. Sfântul Alexandru a fost și un apărător neînfricat al credinței creștine.
Sfântul Alexandru a trăit în secolul al IV-lea, timp în care a fost ucenic al Arhiepiscopului Mitrofan al Bizantinului, iar ulterior a fost numit patriarh în locul acestuia. Sfântul Alexandru a fost trimis de către Patriarhul Mitrofan să participe la Sinodul I ecumenic de la Niceea cu scopul de a apăra dreapta credința de Arie, deoarece unul dintre preoți și alți partizani ai ereziei ariene începuseră să răspândească o învățătură neconformă cu tradiția și credința Bisericii.
Numele a devenit popular datorită regelui Alexandru al III lea al Macedoniei, supranumit și Alexandru cel Mare. La numai 33 de ani, Alexandru Macedon a fost stăpânul celui mai mare imperiu cucerit vreodată, imperiu care se întindea din Grecia până în India. Etimologic, numele Alexandru, provine de la vechiul nume persan Aleksandros, care este compus din verbul grecesc alexo – a apăra, a proteja, dar și andros – forma de genitiv a substantivului aner- bărbat, om. Așadar, Alexandru înseamnă “care îi apără pe oameni”.
Persoanele care poartă numele Sfântului Alexandru sunt descrise drept persoane dominante, cu puternice argumente, cu un simț ascuțit al afacerilor și o ambiție puternică.
Tradiția spune că în această zi de sărbătoare nu este bine să îți vorbești aproapele de rău! Se spune că în această zi nu e bine să te cerți cu nimeni pentru că o vei ține într-o sfadă până la finalul anului. Femeile cu numele Alexandra, Alexia sau Sanda e bine ca în această zi să nu muncească, să nu spele hainele cu mâna sau curățenie prin casă.
Totodată, Biserica îndeamnă toți credincioșii să fie mai milostivi cu cei năpăstuiți de soartă, dar este o zi bună pentru a cădea la pace cu persoanele cu care ai avut ceva de împărțit.