Noaptea de Revelion este plină de tradiții, obiceiuri și superstiții vechi de sute de ani, iar unele dintre acestea au chiar mai bine de un mileniu. În timp ce unele au legătură cu produsele pe care trebuie să le ai pe masă la petrecere și din care e bine să te înfrupți chiar în primele minute din Noul An sau dimpotrivă, să nu mănânci sub nicio formă, altele sunt strâns legate de ceea ce e musai să ai la tine la 12 noaptea. Și nu uita: să ai vâsc în casă, pentru că are o mulțime de beneficii.
Tradiția spune că atât în ultima zi din an, cât și în prima din Noul An nu este bine să facem cheltuieli sau să aruncăm ceva din casă, inclusiv gunoiul, pentru că odată cu acesta aruncăm și norocul din locuință. Cei care vor să fie sănătoși în tot anul care vine și să se bucure de prosperitate nu trebuie să spele sau să măture pe 1 ianuarie.
În primul rând, există două superstiții în legătură cu ținuta pe care o porți în noaptea de Revelion, care sunt susținute de specialiștii în Feng Shui. Prima se referă la faptul că trebuie să ai măcar un articol vestimentar nou pe tine în noaptea dintre ani și astfel, îți mărești șansele să primești cadouri în fiecare zi a Noului An. Iar a doua, la aceea că e bine să porți ceva roșu ca să atragi energiile pozitive și să ai un An Nou plin de veselie și iubire, pentru că această culoare reprezintă dragostea.
O altă tradiție spune să îți pui monede și bancnote în buzunare ca să ai parte de bani tot anul. Tot în legătură cu aceștia… este bine să nu ai niciio datorie când începe Noul An. În caz contrar, riști să rămâi dator tot anul.
Unii dintre români obișnuiesc să țină în buzunar și o căpățână de usturoi ca să fie protejați de spiritele rele.
Conform unei datini transmisă din strămoși, în Ajunul Anului Nou trebuie să ai în buzunar câteva boabe de grâu ca să fii ferit de foamete tot anul.
Cu puțin timp înainte de 12 noaptea, deci chiar în ultimele minute din 31 decembrie, fetele nemăritate pun un fir de busuioc într-un vas cu apă, o ramură de măr și o monedă, iar dimineața își vor visa alesul. În noaptea de Revelion oamenii nu au voie să doarmă, iar cine nu va rezista până în zori va fi somnoros tot anul.
O tradiție respectată de milioane de oameni din întreaga lume în noaptea de Revelion este aceea de a-ți pune o dorință chiar în primele secunde ale Noului An și să întimpine anul care vine cu speranțe mari.
Mulți dintre specialiștii în Feng Shui spun că pentru a avea un an îmbelşugat este bine ca la miezul nopţii să fie pahare și farfurii pline pe masă. Dacă acestea sunt goale, atunci se anunță un an sărac.
În noaptea dintre ani, dar și pe 1 ianuarie nu ai voie să plângi, pentru că tradiția spune că persoanele care vor avea lacrimi în ochi de tristețe în prima zi a anului vor avea în Noul An numeroase evenimente triste. Printre obiceiurile transmise din generație în generație în România se numără colindatul în noaptea de Revelion, dar și pe 1 ianuarie, când este celebrat Sfântul Vasile. Tinerii și copiii vin cu Sorcova și Plugușorul.