Tradiții și obiceiuri de Sfântul Nicolae. Sursa foto: digi24.ro
Sfântul Nicolae este una dintre sărbătorile cele mai așteptate de peste an, mai ales de cei mici. Moș Nicolae vine cu daruri pentru copiii ascultători, dar și pentru cei obraznici.
Sfântul Nicolae, supranumit și „Făcătorul de minuni” este sărbătorit anual în data de 6 decembrie. Nicolae este unul dintre cei mai iubiți sfinți ai românilor, dovadă numărul de persoane care-i poartă numele. De asemenea, Nicolae este primul moș așteptat de copii în luna sărbătorilor de iarnă.
Credincioșii din lumea întreagă păstrează câteva tradiții și obiceiuri din moș-strămoși. Iată câteva dintre acestea:
În această seară copiii din lumea întreagă își lustruiesc ghetuțele și le lasă sub bradul împodobit sau la geam. Moș Nicolae ajunge în această noapte și le lasă copiilor darurile. Așa cum am văzut mai devreme copiii care au făcut rele și nu au ascultat de părinți primesc o nuielușă.
Legat de nuielușa de măr aflăm și din colindele românești care fac trimitere la flori dalbe, flori de măr. Așadar bătrânii cunoșteau că această nuielușă trebuie să fie dintr-un măr.
Tradiția mai spune că Moș Nicolae lasă în ghetuțele copiilor dulciuri, fructe de sezon sau mici jucării. Nicolae nu vine încărcat cu cadouri pentru că luna aceasta un alt Moș va trece pe la copii și va fi mai darnic. Unii credincioși spun că Nicolae lasă apă și morcovi pentru calul său.