Teste psihologice pentru Armată, Poliție și Jandarmerie. La ce întrebări trebuie să răspundă candidații

Evaluarea psohologică a celor din Armată, Poliție și Jandarmerie este un test foarte important de trecut. Iată ce curprind probele psihologice, cum arată interviul de evaluare și orientare și cum să te antrenezi. Ai câteva exemple mai jos, de pe site-ul oficial al MApN. „Exemplele nu fac parte din testele utilizate la selecție (acestea sunt secrete, la fel ca subiectele de concurs), dar sunt de același tip.

Pentru testul (chestionarul) de personalitate nu este nevoie să te antrenezi, tot ce va trebui să faci este să fii sincer(ă) și să răspunzi spontan. Nu există răspunsuri corecte sau greșite. De regulă, primul răspuns care-ți vine în minte este cel mai bun. La fel și în cazul testului situațional, nu este nevoie de pregătire, ci doar de implicare, atenție și cooperare cu membrii echipei, în momentul susținerii probei.”

Test psihologic pentru Armată, Poliție și Jandarmerie

„Ce este şi mai grav este că, în prezent, este utilizată de şefi ca instrument împotriva poliţiştilor incomozi. Spun asta în condiţiile în care psihologii se află în subordinea inspectorilor şefi, iar aceştia le dictează pe cine să evalueze psihologic. În 99% din cazurile în care şeful indică testarea unui subordonat, pentru acele persoane se stabileşte că nu mai corespund cerinţelor de ocupare a postului, astfel că, de cele mai multe ori, li se retrage armamentul din dotare, sunt mutaţi abuziv şi, uneori, hărţuiţi sau stigmatizaţi în fata colegilor.

Teste psihologie pentru Armată, Poliție și Jandarmerie

 Bateria de teste este folosită din 1970 şi nu mai corespunde cu realităţile societăţii în care trăim. Permite ca persoane cum ar fi criminalul de la coaforul din zona Perla sau agresorul minorilor din Drumul Taberei să rămână în sistem”, a declarat pentru Gândul, Cosmin Andreică, președintele Sindicatului Polițiștilor Europeni despre testele în cauză.

Exemplu test psihologic

Evaluare Psihologică

Teste evaluare psihologică Rmată, Poliție și Jandarmerie

Probe psihologice:

  • test de aptitudini care evaluează gândirea logică, aptitudinile numerice, verbale (vocabularul), tehnice, spaţiale (vederea în spaţiu), organizatorice, de învăţare, capacitatea de a lucra contra timp.
  • chestionar de personalitate pentru evaluarea maturităţii, responsabilităţii, motivaţiei, capacităţii de comunicare, în conexiune cu potenţialul de adaptare la condiţiile specifice mediului militar;
  • test situaţional care este o probă de grup, teoretică şi practică, susţinută de candidaţii la profesiile de ofiţer, maistru militar sau subofiţer, şi care evaluează comportamentul candidatului în condiţii
  • ”reale” de muncă, în situaţia îndeplinirii unei sarcini concrete, din perspectiva potenţialului de lider, capacităţii de planificare şi a capacităţii de a lucra în echipă, reacţia la lucrul sub presiune.
  • În timpul testării, candidaţilor li se recomandă mult calm şi atenţie, pecum şi implicare în rezolvarea sarcinilor.

Interviul de evaluare și orientare:

  • izează clarificarea unor aspecte constatate de-a lungul parcurgerii probelor de selecţie, motivaţia candidatului pentru cariera militară, coerenţa şi claritatea exprimării şi depistarea defectelor de vorbire.
  • Fiecare probă în parte are caracter eliminatoriu.