Tamara Buciuceanu-Botez, premiul Academiei Române pentru merite deosebite în Teatru şi Film

Raluca Ogaru   
în Reality show
17/04/2018, 15:58
Tamara Buciuceanu-Botez, premiul Academiei Române pentru merite deosebite în Teatru şi Film GALERIE FOTO

O uriaşă actriţă a teatrului românesc, Tamara Buciuceanu-Botez, a fost laureată zilele trecute cu premiul Academiei Române pentru merite deosebite în Teatru şi Film. Este vorba despre o personalitate cu greutate în tot ce înseamnă filmul şi teatrul din România, dar puţin cunoscută de generaţia tânără. Unii adolescenţi poate o cunosc totuşi din seria filmelor ”Liceenii”, unde a interpretat magistral rolul profesoarei de matematică Isoscel.

Tamara Buciuceanu-Botez, o viaţă închinată teatrului românesc

Actriţei în vârstă de 88 de ani i-au fost recunoscute astfel meritele pentru o carieră amplă, cu roluri remarcabile, greu de interpretat pentru mulţi alţi actori. Tamara Buciuceanu-Botez este practic un geniu pentru scena teatrului din România.

Actriţa Carmen Tănase a fost foarte indignată din cauza faptului că nimeni din presă nu a scris despre acest mare eveniment.

“Stimata’ presa, acum doua zile, aceasta mare, uriasa actrita a luat premiul Academiei Romane pentru merite deosebite in teatru si film! Nu v-a interesat! Este o stire care nu vinde, asa-i? Atit va spun: sa va fie rusine obrazului! Ocupati-va in continuare de Bianca Dragusanu! Asta si meritati!”, a răbufnit Carmen Tănase.

Tamara Buciuceanu-Botez a jucat pe scenele marilor teatre ale Capitalei precum: Giuleşti, Bulandra, Naţional, Teatrul de comedie etc. A interpretat-o pe Coana Chiriţa pe scena Teatrului Naţional din Iaşi.
 
A avut roluri importante în teatru în piese precum „Coana Chiriţa”, „Romeo şi Julieta la început de noiembrie”, „Scaunele”, „Cumetrele”, „Doctor fără voie”, „Nepotul”, „Aşteptând la arlechin”, „Domnişoara Nastasia”, „Mamouret” etc. Cartea de vizită a carierei sale rămâne fără îndoială personajul Vicăi Delcă din piesa „Dimineaţă pierdută” după Gabriela Adameşteanu. De asemenea Tamara Buciuceanu a făcut o cariera impresionantă şi în Televiziune, memorabile fiind cupletele sale din programele de Revelion. TVR Media a lansat în 2006 DVD-ul „Tamara Buciuceanu” ce cuprinde o selecţie din apariţiile sale memorabile în programele de divertisment ale Televiziunii Române.
Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×