Sâmbătă, 29 iunie 2019, credincioșii din întreaga țară săvârșesc prăznuirea Sfinților Petru și Pavel, zi care marchează, conform tradiției, miezul verii agrare, dar și perioada secerișului. Ca mai toate sărbătorile din străvechea tradiție creștină, aceasta este încărcată cu numeroase semnificații, dar și reguli nescrise, lăsate moștenire din moși-strămoși. În rândurile următoare, FANATIK vă prezintă o serie de superstiții, tradiții și obiceiuri pe care toți credincioșii trebuie să le cunoască.
Spre exemplu, cei doi Sfinți sunt sărbătoriți împreună pentru că au murit în aceeași zi, în anul 67, odată cu prigoana creștină declanșată de împăratul roman Nero. De altfel, Petru și Pavel sunt considerați discipolii lui Iisus care au avut cea mai mare contribuție la răspândirea creștinismului în lume, deși păgânii nu au ezitat să îi supună la numeroase chinuri.
Ziua de 29 iunie aduce cu sine numeroase tradiții și obiceiuri, mai ales că Sfântul Petru este considerat patronul agriculturii și, totodată, cel care răspunde de bunăstarea recoltelor. Încă din cele mai vechi timpuri, se spune că o singură plesnitură din biciul său face să sară scântei care, odată ajunse pe pământ, se transformă în licurici.
Totodată, ziua Sfinților Petru și Pavel nu duce lipsă de superstiții pe care credincioșii au grijă să nu le încalce. Spre exemplu, fiind vorba de o mare sărbătoare creștină, oamenii merg la biserică, pentru a lua parte la slujbă, iar femeile împart căni sau ulcele cu apă, ca sufletele celor plecați dintre noi să-și poată stăpâni setea pe lumea cealaltă.
Sătenii din Bărăgan păstrează cu sfințenie din moși-strămoși o serie de tradiții populare cât se poate de speciale. „Până în această zi nu se scutură merii. Se crede că, dacă se respectă această datină, sunt ocrotite ogoarele de căderea grindinei. De asemenea, se mai spune că dacă tună şi fulgeră azi, nucile şi alunele vor fi viermănoase” , explică specialiștii în Etnografie și Folclor de la Muzeul Dunării de Jos Călărași, cu privire la superstițiile din ziua Sfinților Petru și Pavel