Statul român se pregătește de scenariul 2 de măsuri împotriva noului coronavirus. Ce implică această situație și cum ne va afecta

Din cauza numărului tot mai mare de români infectați cu noul coronavirus, statul se pregătește să intre în scenariul 2 de măsuri împotriva COVID-19, cea a transmiterii locale susținute.

Ce presupune scenariul 2 de măsuri împotriva coronavirus

European Centre for Disease Prevention (ECDC) a realizat o analiză a celor patru scenarii de evoluție a coronaviruslui în Europa, iar România se pregătește pentru cel de-al doilea, anunță autoritățile române.

Astfel, etapa a doua a scenariului presupune o transmitere locală susținută și este întâlnită atunci când numărul de infecții apărute prin transmitere locală este mai mare decât numărul cazurilor importante.

Tot în scenariul 2 sunt întâlnite mai mult de trei grupuri epidemiologice pe teritoriul unui stat și prezintă un lanț te transmisie de 3 verigi, adică  pacienți care au dobândit virusul de la o persoană infectată de pacientul inițial.

În aceste cazuri, este necesar ca statul respectiv să adopte o serie de măsuri importante, necesare în încercarea de a limita răspândirea coronavirusului.

Primele măsuri luate de autoritățile române au fost următoarele:

Interzicerea manifestărilor publice sau private, în spații deschise sau închise, care implică mai mult de 1000 de persoane;

Organizarea de evenimente cu mai puține persoane necesită aproabrea Direcției de Sănătate Publică locală, in funcție de natura evenimentului, grupa de vârstă a participanților, modalitatea în care participanții ajung la eveniment și durata deplasării către eveniment, participarea persoanelor din zone de risc;

De asemenea, în aceeași perioadă, nu vor mai fi organizate stagii de practică în spitale pentru studenții la medicină și farmacie, cu excepția situațiilor de voluntariat în sprijinul medicilor;

Interzicerea vizitelor pacienților din spitale de către aparținători;

Suspendarea cursurilor în unitățile de învățământ în cazul apariției cazurilor de COVID-19 (coronavirus) în respectivele unități.

Scenariul 2 presupune adoptarea în continuare a acestor măsuri și, pe lângă acestea, planul pentru epidemii va trebui pus în funcțiune, iar sistemul de sănătate pregătit pentru o creștere masivă a numărului de pacienți infectați cu COVID-19.

În plus, va fi necesar să fie evaluat planul de urgență în astfel de situații, iar populația monitorizată, pentru a se asigura comunicarea corectă a măsurilor impuse și răpunsurile oferite de oameni. În plus, adunările de oameni vor trebui gestionate conform riscului aferent.

În cazul în care numărul infecțiilor din România va crește, autoritățile vor trebui să pună la dispoziție mai multe paturi în spitale, comparativ cu 10% din cele de la terapie Intensivă, așa cum este acum. Dacă infecțiile vor crește, pacienții asimptomatii sau cu forme ușoare ale bolii vor fi tratați acasă.

Persoanele suspectate de infecție cu COVID-19 sunt tratate, până în acest monet, în centre din Bucuresti, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Constanța și Craiova.

ână astăzi, 10 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 25 cazuri de cetățeni infectați cu virusul COVID – 19. Dintre cei 25 cetățeni care au contactat virusul, 5 sunt declarați vindecați și au fost externați, anunță Grupul de comunicare strategică din cadrul MAI.