Plata defalcată a TVA-ului, obligatorie de la 1 ianuarie 2018. Cum va fi aplicat mecanismul „split TVA”

Razvan Nicolae   
în Hotnews
01/09/2017, 00:11
Plata defalcată a TVA-ului, obligatorie de la 1 ianuarie 2018. Cum va fi aplicat mecanismul „split TVA”

Guvernul Tudose a adoptat ordonanţa care prevede instituirea obligatorie a plăţii defalcate a TVA-ului. Decizia a fost luată în şedinţa de miercuri a Executivului şi va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2018. Decizia este îndelung criticată de specialiştii în economie.

Split TVA. În actual sistem, dacă o companie emite o factură de 119 lei, din care 100 de lei este costul produsului şi 19 lei este TVA, toţi banii intră în contul firmei, acesta fiind obligată să ţină evidenţa TVS-ului. După ce va intra în vigoare noul sistem, firmele vor fi obligate să aibă un cont pentru încasări şi unul pentru plăţile de TVA. Beneficiarul care nu plăteşte în contul corect este pasibil de amenzi usturătoare.

„Plata defalcată a TVA-ului este un mecanism care este introdus pentru a creşte gradul de colectare a TVA-ului la buget. Astăzi există o diferenţă mare între cei care nu plătesc TVA-ul şi îl folosesc în alte scopuri şi cei care sunt de bună credinţă şi fac aceste plăţi”, a declarat Ionuţ Mişa, ministrul Finanţelor.

Split TVA. Specialiştii în economie consideră decizia ca fiind una inutilă. „Contribuabilii corecţi vor fi primii loviţi – pierderea de productivitate şi blocajul financiar îi va termina pe micii producători şi vânzători. Pe marii evazionişti de TVA îi doare la bască! Ei lucrează în conivenţă cu butoanele oficiale şi în paralel cu economia oficială. Marile tunuri de evaziune la TVA sunt date de cei protejaţi politic sau de servicii din „interes naţional”. Până nu se rup aceste legături ale economiei paralele va fi mereu la fel”, a declarat Andreea Paul, preşedinte INACO, pentru dcnews.ro.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×