Sindicaliştii au ieşit din nou în stradă. Peste 10.000 de protestatari în Piaţa Victoriei

George Heisu   
în Hotnews
05/10/2017, 00:05
Sindicaliştii au ieşit din nou în stradă. Peste 10.000 de protestatari în Piaţa Victoriei

Iniţiativa Guvernului de a transfera contribuţiile sociale de la angajator la angajat scoate din nou oamenii în stradă. Se anticipează că nu mai puţin de 10 mii de oameni vor protesta în faţa Guvernului! La protest şi-au anunţat participarea membri ai celor mai importante sindicate ale ţării, CNS Cartel Alfa, Sanitas şi Sindicatul Naţional al Poliţiştilor.

CNS “Cartel ALFA” beneficiază şi de sprijinul Confederaţiei Europeane a Sindicatelor (ETUC), care solicită intervenţia autorităţilor europene pentru a determina Guvernul României să renunţe la intenţia sa de a plasa povara contribuţiilor sociale exclusiv asupra angajaţilor, începând cu 1 ianuarie 2018. “Suntem şocaţi de acest plan guvernamental de a transfera întreaga responsabilitate pentru finanţarea sistemului de securitate socială către angajaţi. Aceasta ar adăuga la încălcările deja existente ale convenţiilor OIM şi ale ONU care protejează drepturile de securitate socială”, declară Luca Visentini, secretarul general al ETUC. Click pe meci în aplicaţia de mai jos pentru detaliile complete: echipe de start, comentariul live, statistici, clasament în timp real! Click pe MECIURILE ZILEI pentru a vedea toate jocurile de azi

Sindicatele au sprijin moral şi la nivel european

“Modificările intenţionate încalcă în mod clar spiritul, textul şi jurisprudenţa a două instrumente europene importante: Codul european de securitate socială şi Carta socială europeană revizuită”. România a ratificat Codul european de securitate socială la 9/10/2009 (în vigoare de la 10/10/2010) şi trebuie, prin urmare, să respecte dispoziţiile sale, potrivit cărora costul protecţiei sociale trebuie suportat în mod colectiv. România a ratificat, de asemenea, Carta socială europeană revizuită la data de 07.05.1999.

Jurisprudenţa Comitetului European pentru Drepturi Sociale este clară şi în ceea ce priveşte chestiunile legate de finanţarea sistemelor / prestaţiilor de securitate socială şi stabileşte că acestea trebuie finanţate colectiv: „cu alte cuvinte, finanţat prin contribuţiile angajatorilor şi angajaţilor şi/sau de la bugetul de stat”, se arată în documentul transmis Comisiei Europene.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×