Salariile de la stat au urcat de două ori mai rapid decât salariile de la privat, astfel că, statistic, cele de la stat au crescut cu 26,7% în luna ianuarie, pe când cele de la privat au crescut cu 15,8% într-un singur an. De asemenea, aceeași problemă s-a pus și anul trecut. Parlamentul USR se întreba atunci dacă „sunt bugetarii cu atât mai productivi decât restul românilor din economia privată, încât să se justifice această diferență care tot crește?”
Salariile de stat, creștere de două ori mai rapidă decât cele de la privat
Salariile la stat au crescut cu 26,7%, iar cele din domeniul privat au avut o creștere de 15,8% într-un singur an. „Puneți-vă centura de siguranță, intrăm pe Modul «campanie electorală». Creșterea de 18,2% din ianuarie a salariilor este a doua mare creștere din ultimii 10 ani.
În ce privește salariile, este cel mai bun început de an la care am fi putut spera. Iar dacă lucrezi în sectorul public din România, unde salariile au fost în urcare cu 26,7% în ianuarie, este și mai bine de atât. Chiar dacă nu prea sunt dovezi că salariile mai bune sunt legate de o îmbunătățire a serviciilor publice și a productivității, strategia wage-led growth pare să continue în forță”, conform lui Valentin Tătaru, economistul ING Bank, citat de către profit.ro.
Salariu de la stat versus salariu privat
Același subiect a fost pe buzele românilor și în 2018, unde diferența colosală dintre cele două a atras atenția. Salariul mediu net la stat a fost 4.235 lei, iar salariul mediu net la privat a fost de 2.218 lei, conform deputatului USR Claudiu Năsui, în 14 noiembrie 2018. „Salariul mediu în întreaga economie a fost de 2.688 lei net (stat și privat). La stat a fost de 4.235 lei net pe lună, pe când în privat a fost de aproximativ 2.218 lei. O diferență de 2.017 lei net. Salariul mediu la stat în luna septembrie a fost deci aproape dublu celui din privat (mai precis este cu 91% mai mare)”