Rugăciuni există multe, cea mai importantă rămânând clar cea domnească Tatăl nostru, aceasta fiind urmată de Rugăciunea inimii. Rugăciunile sunt „felul nostru de a intra în legătură cu Dumnezeu, prin care ne arătăm credința, nădejdea și dragostea noastră”, conform crestinortodox.ro, site care se autodefinește drept „cea mai mare comunitate ortodoxă din lume”. În toate rugăciunile din lume există câteva cuvinte, precum o magie, pe care le poți rosti mereu în minte pentru a te feri de rele.
Rugăciunea inimii de la Părintele Cleopa
Cel care a răspândit Rugăciunea inimii este Părintele Clopa, ce spunea tuturor credincioșilor în căutarea de liniște sufletească să o rostească în fiecare zi. Rugăciunea vine în mai multe variante, iar cea scurtă și care te ferește de necazuri și supărări sună așa: „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine, păcătosul!”. Varianta lungă pentru Rugăciunea inimii este: „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Tale și ale tuturor sfinților, miluiește-mă pe mine, păcătosul!”.
Și, chiar dacă pare o rugăciunea mult prea scurtă, are mare putere, lucru pe care îl repetă Părintele Cleopa tuturor. „Aceasta este o rugăciune scurtă, dar are mare putere. Este bine s-o repeți și în tren, și în mașină, și pe drum, și acasă, până ce adormi seara. Dacă ai numele lui Hristos, nu mai ai năluciri prin somn, și supărări, și visuri urâte, pentru că nu se poate apropia satana de locul acela unde se pomenește numele Mântuitorului cu toată inima, cu toată dragostea”, spune Părintele Clopa (10 aprilie 1912 – 2 decembrie 1998).
Puterea rugăcinii
- Conform sfaturiortodoxe.ro, rugăciunea este „maică și împărăteasă peste toate faptele bune”.
- Dragostea de Dumnezeu și dragostea de aproapele nostru nu vin pe altă cale în sufletul nostru, decât pe calea rugăciunii!
- Când vei vedea pe cineva că te urăște, sau te nedreptăţeşte, fie cu dreptate, fie cu nedreptate, începe să-l pomeneşti la rugăciune.
- Toate faptele bune ajută pe om să câştige dragostea de Dumnezeu, dar nici una ca rugăciunea.
- Rugăciunea nu numai că îl apropie pe om de Dumnezeu, ci îl lipeşte de Dumnezeu şi îl face un duh cu El.
- Rugăciunea, în creşterea ei, nu are margine, pentru că ea se uneşte cu Dumnezeu.
- Când noi zicem o rugăciune cu limba şi o înţelegem cu mintea şi o simţim cu inima, se numește „ruga inimii”.