Fiscul le-a pus gând rău românilor care muncesc în străinătate! ANAF precizează că românii care muncesc în afara țării pentru o perioadă mai mare de 6 luni, dar și cei care au muncit în străinătate și vin să lucreze în România aceeași perioadă de timp, au obligația de a-și declara veniturile prin intermediul unui chestionar, în caz contrar fiind pasibili de amenzi.
„Reamintim contribuabililor că persoanele fizice care pleacă din ţară pentru o perioadă sau mai multe perioade de şedere în străinătate care depăşesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, au obligaţia completării şi depunerii formularului ‘Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România”’, precizează ANAF. Aceeași obligație le revine și cetățenilor români care vin să lucreze în țară în total 183 de zile pe parcursul unui singur an. După depunerea chestionarelor, organele fiscale vor analiza situația fiecărei persoane în parte. Se va avea în vedere evitarea dublei impuneri, prevederile Codului Fiscal și documentele depuse în vederea stabilirii rezidenței fiscale, pentru ca nimeni să nu fie taxat atât în țară, cât și în străinătate.
Cei care depun documentele la Fisc trebuie să aibă în vedere că acestea trebuie aduse atât în original, așa cum au fost emise de autoritățile din țările în care au lucrat, cât și traduse în limba română. Pentru cei care doresc să afle mai multe detalii despre stabilirea rezidenței fiscale, pot consulta ghidul de pe pagina de internet ANAF, accesând secțiunea „Asistenţă contribuabili” rubrica „Ghiduri curente.” Cei care nu vor depune chestionarul sunt pasibili de amenzi.
„Având în vedere cele mai sus menţionate, invităm contribuabilii care primesc solicitări de a se prezenta la organele fiscale de a da curs acestora şi de a clarifica aspectele ce le sunt comunicate, pentru a evita dubla impunere şi a stabili statul care are dreptul de impunere a veniturilor realizate, conform prevederilor convenţiilor de evitare a dublei impuneri şi a Codului fiscal. În cazul neprezentării contribuabililor la organul fiscal, pentru clarificarea situaţiei fiscale proprie, organele fiscale au obligaţia de a întreprinde în continuare demersurile prevăzute de legislaţia fiscală, în vederea impunerii veniturilor comunicate ca urmare a realizării schimbului internaţional de informaţii”, anunță ANAF.