Reţeta zilei de astăzi, reţetă delicioasă de pâine de casă, este de mare interes zilele acestea, perioadă în care autorităţile ne îndeamnă să stăm mai mult în casă, să nu facem drumuri inutile. Decât să ieşi la magazin, unde nu se ştie cu cine te întâlneşti, mai bine te apuci să îţi prepari singur pâinea necesară.
O ieşire la magazin se poate trasnforma într-o adevărată aventură zilele acestea, în plină epidemie de coronavirus. Decât să stai cu frica că te infectezi cu coronavirus, odată ajuns în aglomeraţia de la supermarket, pentru două pâini, mai bine îţi faci în siguranţa oferită de căminul propriu pâinea de care ai nevoie. Totul este să ai ce îţi trebuie la îndemână.
-1 kg faina
-10 g drojdie uscata sau 25 g drojdie proaspata
-2 lingurite sare
-2 lingurite zahar
-50 ml ulei (daca se poate, de masline, iese aluatul mai fin)
-650 ml apa calduta
Făina trebuie cernută de două ori înainte de a fi folosită. Astfel, se elimină eventuale corpuri străine, dar totodată făina se aeriseşte. Făina se pune într-un lighean şi se amestecă cu drojdia şi cu cantitatea de zahăr.
În cazul în care se foloseşte drojdie proaspătă, aceasta se amestecă cu zahărul pânî devine ca o smântână. apoi, se adaugă 50 de ml de apă şi o ligură de făină. Totul se amestecă şi se lasă la dospit 10-15 minute.
Când amestecul şi-a dublat volumul se toarnă peste făină. În făină se va adăuga apa călduţă, sarea şi totul se va amesteca până când apa va fi absorbită de aluat.
În caz de nevoie se mai adaugă o lingură, două de apă sau o lingură, două de făină,în funcţie de ce necesită aluatul. apoi se începe frământatul propriutis al aluatului.
Se ung mâinile cu lei şi se frământă de la margine spre interior. După ce s-a frământat, aluatul va trebui trântit. Se ridică deasupra ligheanului şi se trânteşte sau se lasă să cadă de la sine.
Această manevră trebuie repetată de 15-20 de ori. Trântitul are rolul de a aerisi aluatul şi de a face pâinea pufoasă. După ce aluatul a fost trântit, se mai frâmântă 5-10 minute i se dă o formă frumoasă şi se lasă la dospit nu înainte de a se face semnul cuci peste el.
După ce aluatul a crescut şi şi-a dublat volumul se unge plamşeta de lucru cu făină sau ulei, se modelează pâinile, se pun în tavă şi se lasă la dospit din nou. Pâinea se modelează în funcţie de preferinţe. Se pot face pâini lungi, rotunde, împletite, cum vrea fiecare.
Pâinea se mai lasă la dospit încă o jumătate de oră după care se unge cu un amestec de ou şi apă, se adaugă seminţe sau se lasă aşa cum este, simplă. Pâinile se dau la cuptor, primele 10 minute cu focul mic, după care acesta este dat la 160 de grade pentru încă aproximativ 40 de minute.
Între timp, pâinea mai poate fi verificată cu scobitoarea dacă s-a copt. Dacă scobitoarea iese curată atunci când este înfiptă în pâine înseamnă că pâinea s-a copt. Pâinea va fi gustoasă, mai ales că a fost făcută de dumneavoastră. Vă dorim poftă bună!.