FANATIK vă aduce Rețeta Zilei de 4 septembrie. Astăzi vom găti împreună o plăcintă tradițională de mere, așa cum doar bunicii știau să facă. Vom călători înapoi în timp, când viața era ușoară, fără obligații, iar curtea bunicilor era plină de rațe gâște și plăcinta cu mere mirosea în toată gospodăria.
Pentru umplutură
Plăcintă cu mere se face cu minim de efort și cu bani puțini. Prima dată ne vom îndreptaatenția spre umplutură, ca să aibă timp să se răcească în timp ce ne ocupăm de aluat. Se spală merele, se dau pe răzătoarea mare (cu tot cu coajă, dacă nu te deranjează). Pune-le la călit într-un vas care nu lipește, cu 3-5 linguri de zahăr. Adaugă și scorțișoara după 5 minute. Amestecă ocazional și, când se mai evaporă zeama, dă de pe foc și lasă la răcit.
Pentru aluat, folosim un castron mare, unde se freacă untul cu zahărul. Adaugă esența de vanilie și oul și bate ușor până obții un rezultat cremos. Pune și smântâna, amestecă până la omogenizare.
Separat, combină făina cu sarea și praful de copt apoi adaugă peste amestecul cremos de mai sus, amestecând bine cu o lingură de lemn. Când aluatul care se formează se întărește și nu mai merge amestecat cu lingura, frământă cu mâna.
Când nu mai e lipicios aluatul, împarte-l în 2 bile egale. Presară făină pe masă și întinde cu făcălețul una din cele 2 bile.. Pune prima foaie în tavă și așează umpltura deasupra. Întinde și a doua bilă de aluat și apoi acoperă cu ea umplutura din tavă.
Dă tava la cuptorul preîncălzit timp de 30-35 de minute sau până când observi că s-a copt aluatul. Scoate din cuptor și lasă puțin la răcit. Presară zahăr pudră pe deasupra plăcintei cu mere și porționeaz-o așa cum dorești. Îți ură poftă bună!