FANATIK vă aduce Rețeta Zilei de 3 octombrie. Astăzi vom găti împreună o fasole foarte gustoasă cu ciolan afumat de te plouă-n gură doar când o vezi în farfurie.
Fasolea se pune la înmuiat timp de 3-4 ore. Se scurge fasolea boabe de apă, se clătește și se limpezește în două – trei ape reci și se pune la fiert în apă rece. Peste boabele de fasole se adaugă păstârnacul, pătrunjelul și o ceapă întreagă.
Se fierbe fasolea la foc domol, adăugând și sare, timp de 35 – 4o minute până se înmoaie, apoi se strecoară, păstrând lichidul dar eliminând zarzavatul. Se pune capac și se fierbe circa două ore, chiar mai mult dacă fasolea este mai veche.
Cât fierbe fasolea, se pune ciolanul de porc la opărit într-o oală cu capac în care avem apă clocotită. Se lasă câteva secunde, apoi se scoate și se pune la fiert în 3 litri apă rece și două foi de dafin.
Se fierbe la foc mic până ce carnea se desprinde de pe oase.
Se scoate ciolanul din apa în care a fiert. Apa nu se aruncă deoarece se poate folosi ulterior. Desprindem carnea de os și alegem carnea macră, pe care o tăiem în cubulețe de 2 cm.
Se toacă cubulețe ceapa si ardeiul. Se încinge ulei într-o cratiță încăpătoare cu mânere metalice (pentru a putea fi introdusă ulterior la cuptor). Se adaugă și se călește ușor ceapa, adăugând și 1 jumătate de linguriță de sare, până când scade apa ce o lasă și devine sticloasă – fără însă să se rumenească.
Se adaugă și ardeiul se mai călește trei minute, amestecând des. Se adaugă fasolea boabe scursă de apă și ciolanul dezosat și tăiat cuburi. Se mai adaugă în oală un fir de cimbru, boabele de piper și o cană de apă în care a fiert ciolanul. Tot acum adăugăm și o cană din apa în care a fiert fasolea. Se toarnă pasta de roșii peste fasolea boabe. Se introduce cratița la cuptor și se coace descoperit încă 25- 30 minute.
Poftă bună!