Dacă vrei să-ți surprinzi prietenii sau familia cu un preparat deosebit sau pur și simplu ți s-a făcut poftă de un prânz savuros, ca la mama acasă, marinata de pește este cu siguranță varianta ideală. FANATIK îți prezintă cea mai bună rețetă prin care să te poți bucura din plin de gustul unic al acestui preparat tradițional, perfect pentru zilele de toamnă care se apropie cu pași repezi.
Chiar dacă vorbim despre un preparat care are nevoie de o anumită migală, el nu trebuie să lipsească din meniul niciunui pofticios, mai ales că marinarea face ca oasele de pește să se înmoaie, putând fi înghițite cu mare ușurință. Astfel, omul poate savura fără teamă un fileu de crap sau de știucă.
Pentru început, va trebui să speli peștele cu mare atenție, și să-l cureți de solzi și mațe. Taie-l apoi în felii cu grosimea unui deget, adaugă puțină sare, piper și tăvălește-l prin făină. Încinge bine uleiul, după care pune peştele la prăjit, nu înainte, însă, de a scutura bine fiecare bucată de făină, astfel încât să se rumenească pe fiecare parte.
Taie ceapa felii, pune peştele în borcan și toarnă uleiul cu mare atenție, să nu pătrundă făina arsă. Apoi, pune apa la fiert cu toate mirodeniile şi cu ceapa, lăsând-o să clocotească preț de câteva minute. De îndată ce a dat bine în clocot, ia apa de pe foc, adaugă oţetul, lămâia, o linguriţă rasă de sare și lasă să se răcească, pentru ca apoi să o torni peste pește. Leagă borcanul, pune-l la rece și înarmează-te cu răbdare. Peste trei zile, marinata va fi numai bună de servit.