Categorie: Autor:

Rețeta zilei: Ciorbă de potroace

Rețeta zilei este ciorba de potroace. Este una dintre supele care scapă pe oricine de mahmureală și, în general, este consumată de obicei după un party urmat de un after-party. Un maestru al bucătăriei moldovenești, Nicolae Curelea, deține secretul celei mai bune ciorbe de potroace și vorbește despre beneficiile acestei supe după o noapte de beție urmată de dureri de cap.

Rețeta de ciorbă de potroace

Da, acele dureri de cap insuportabile de care s-au lovit foarte mulți după o petrecere intensă. Conform lui Curelea, „potroaca înseamnă sărătură, o zeamă reparatorie de după nopţile cumplite ale Valaho-Balcaniei, care scoate veninul din beţivi, mahmureala din naşi şi untul din bucătari. E ciorba dimineţilor obosite şi înfrigurate de excese, panaceul valah, dezintoxicant al râurilor întunecate de rachiu şi de vin ce poluează noaptea perversă, sardanapalică şi aventuroasă a nunţii”, scrie ziarul Adevărul.

Pentru această ciorbă ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • oase de pui (2-3 kilograme pentru aproximativ 4 litri de supă);
  • măruntaie de pasăre (1,5 kilograme);
  • legume: morcovi, ceapă, păstârnac, țelină (câte 150 de grame din fiecare);
  • 100 de grame de orez;
  • un kilogram de roșii;
  • ardei kapia tocați mărunt;
  • sare și piper după gust.
Ciorba de potroace se prepară simplu. Sursa foto: delicatesa.ro

Cum se prepară ciorba care e bună la mahmureală

Rețeta se prepară relativ ușor. Înainte de toate, se spală oasele și se curăță, înainte de a fi puse în oala de 5 litri. Se pun apoi la fiert într-o oală cu apă și sare. Se lasă oasele la fiert timp de circa 2 ore. Apoi se fierb și măruntaiele spălate și curățate aproximativ o oră, separat, până apa dă în clocot și face spumă.

Se adaugă în oala cea mare, după amestecarea oaselor cu măruntaiele de pui, curcan sau orice altă pasăre, zarzavaturile și legumele. Poți pune o ceapă întreagă pe care să o scoți la finalul procesului de gătire. Se adaugă apoi zeama de varză murată și orezul strecurat. Dacă doriți să fie foarte acră, puneți mai multe murături.

Puteți înlocui, dacă doriți, orezul cu tăieți de casă. De asemenea, pentru un plus de gus, puteți pune în ciorba de potroace ardei iuți. Ciorba se servește în general fierbinte.

 

 

 

Taguri: retetaReţete