Rețeta zilei. Baclava turcească, un desert și pe gustul românilor
Baclavaua turcească este la mare căutare și în țara noastră fiind un desert care se prepară ușor și nici nu ai nevoie de multe ingrediente. Baclavaua este un desert nelipsit din meniul turcilor și a luat naștere în Mesopotamia. Până la această oră rețeta a fost reinventată de greci, turci și arabi fiind preparată diferit în funcție de loc.
Rețeta zilei de miercuri, 28 august. Baclava turcească
Ingrediente desert turcesc:
500 grame foi de plăcintă subţiri
450 grame de zahăr
200 grame de nuci măcinate (pot fi înlocuite cu alune, caju, fistic sau migdale)
125 grame de unt
zeamă de lămâie
ulei
Mod de preparare:
Într-o tigaie se pune uleiul la încins și se adaugă și untul. Cu această compoziție se ung foile de plăcintăcare se vor așeza apoi în tava unsă tot cu ulei
Foile de plăcintă se decupează după forma tăvii cu mare grijă să nu se rupă
Peste primele 3 foi se adaugă untul topit cu ulei și se întinde pe toată suprafața
Procedura se repetă la fiecare 3 foi adăugate în tavă
Când veți ajunge la jumătatea pachetului de foi adăugați nucile măcinate peste care puneți alte 3 foi
Tăiați pe lungime și pe lățime foile de plăcintă sub formă pătrată
Se adaugă și restul de grăsime peste prăjitură și se întinde bine
Baclavaua se pune la cuptorul încălzit în prealabil la 280 de grade Celsius
După ce a stat circa 25-30 de minute la cuptor și s-a rumenit se scoate și se lasă la răcit
Cu ajutorul unui polonic se adaugă peste desertul răcit siropul de zahăr, apă, zeamă de lămâie și nucile măcinate.
Siropul de zahăr se face foarte ușor. Într-o cratiță se adaugă 130 ml de apă peste care se pune zahărul și se amestecă până când se dizolvă. În momentul în care a început să fiarbă se adaugă zeama de lămâie și se mai lasă pe foc încă 5 minute.