Mirosul bucatelor de sărbători ne transportă mereu cu gândul la copilărie, iar unul dintre preparatele care ne amintește foarte mult de bunici este cozonacul. Cel de astăzi este umplut cu nucă și cacao și este pregătit așa cum îl făcea draga mea bunică când eram mică.
Cozonac cu nucă și cacao, pregătit exact ca cel făcut de bunica
Nicio cofetărie din această lume nu va pregăti cozonaci pufoși și aromați ca cei pregătiți de bunica în copilărie. Unele gospodine mai păstrează și acum în caietul de rețete ingredientele și modul de preparare pentru cozonacii ieșiți din mâinile bunicilor noastre, însă unele au renunțat și cumpără acest desert direct din supermarketuri.
Pentru gospodinele care vor să aibă pe masă de sărbători cozonaci ca-n vremurile de demult am scos de la naftalină o rețetă care să le amintească de clipele petrecute la bunici, în copilărie. Urmează pașii de mai jos dacă vrei să ai cozonacii dulci și îndesați ca cei făcuți de bunicile noastre.
Ingrediente necesare cozonaci cu nucă și cacao, preparați ca-n copilărie:
- 1 kg de făină albă
- 500 ml de lapte
- 125 grame de unt la temperatura camerei
- 125 ml de ulei de floarea soarelui
- 6 ouă
- 70 grame de drojdie
- esență de vanilie și de rom
- coaja rasă de la o lămâie
- un plic de cacao
- 200 grame de nucă.
Mod de preparare cozonac cu nucă și cacao. Pași de urmat:
- Laptele se pune la încălzit, iar în el se dizolvă zahărul, cele două esențe și se mai adaugă și coaja de lămâie
- Drojdia se freacă cu o linguriță de zahăr până când acesta se topește și se formează o compoziție omogenă
- Maiaua se lasă la dospit la un loc cald până când își dublează volumul
- Se topește untul cu puțin ulei, la foc mic pe aragaz
- Cele 6 ouă se separă, iar peste gălbenușuri se adaugă un praf de sare ca să se îngălbenească și mai mult
- Făina se adaugă într-un vas încăpător, iar la mijloc se adaugă maiaua dospită și se amestecă bine turnând treptat și laptele călduț
- Se adaugă și unul topit și se frământă totul până se formează o cocă care se desprinde de pe vas
- Aluatul se acoperă cu un prosop curat și se lasă la crescut, la foc ferit de curenții de aer, până când își dublează volumul
- Între timp se pregătește umplutura. Zahărul se amestecă cu cacao și nuca mărunțită
- Coca de cozonac se împarte în două și se adaugă înăuntru compoziția de nucă și cacao
- Cozonacul trebuie înfășurat cât mai strâns ca să nu iasă compoziția din el
- Tăvile cu cozonaci trebuie să stea la cuptor până când se rumenesc deasupra
- Cozonacii nu se taie cât sunt calzi pentru că devin cruzi.
Care sunt secretele unui cozonac pufos, ca cel făcut de bunica
- Înainte de a te apuca de cozonaci trebuie să ai în bucătărie o temperatură cât mai mare
- Ingredientele trebuie lăsate la temperatura camerei cel puțin 2 ore
- Aceste ingrediente nu trebuie să fie nici reci, nici calde pentru că drojdia nu va mai crește
- Drojdia trebuie să fie întotdeauna proaspătă. Cozonacii se pot face și cu drojdie uscată, dar trebuie respectați întocmai pașii de pe ambalaj
- În cazul în care faceți pentru prima dată cozonaci asigurați-vă că aveți o cantitate dublă de drojdie. În situația în care coca nu crește pentru că laptele a fost prea fierbinte, atunci puneți să o luați de la capăt
- Umplutura din interior trebuie să fie una „uscată”
- Cozonacii trebuie lăsați să se răcească bine înainte de a-i tăia, în caz contrar vor deveni cleioși în interior.