FANATIK îți aduce Rețeta Zilei de 6 iulie! Astăzi vom prepara împreună un suc pe care copiii tăi îl vor adora, iar de care invitații tăi nu se vor mai sătura! Cu toții ne-am săturat de sucurile din comerț, în care nimeni nu știe exact ce pun marile companii din lume. În plus, sucurile din comerț îngrașă, iar noi tocmai ce ne pregătim să plecăm la mare, așa că trebuie să ne păstrăm o ținută cât de cât decentă!
Socul este cea mai veche plantă cultivată de omenire, ea fiind prezentă de peste patru milenii în societatea noastră. Sucul de soc a fost băut de daci, apoi și de romani, iar acesta continuă să facă furori și printre ”cotropitorii” pe care îi aveți invitați în acest weekend la grătar.
Pentru o socată șocantă avem nevoie de florile de soc. Acestea trebuie să fie recoltate la începutul înfloririi, cand 70-80% dintre ele sunt înflorite. Dacă sunt culese prea târziu, florile devin amare iar socata nu mai iese la fel de savuroasă.
Cum se prepară socata
Florile de soc se pun într-un borcan de sticlă de 10 litri, foarte bine spălat. Adăugăm apa şi lămâile tăiate felii și stoarse bine de suc în apă. Pentru a nu da un gust foarte amar, puteți pune doar pulpa de lămăie și fâșii din coaja galbenă. Partea albă a cojii este cea care dă gustul amar. Borcanul se acoperă şi se lasă o zi. A doua zi punem zahărul și boabele de orez sau drojdia, amestecăm bine, acoperim borcanul și lăsăm la fermentat încă 3-4 zile. Nu închideți complet borcanul pentru a lăsa socata să „respire”.
Compoziția trebuie amestecata de cel puțin două ori pe zi. Când apa devine gălbuie și mirosul este plăcut trebuie să strecurăm sucul printr-o sită deasă sau printr-o pânză de tifon. Socata este gata, se pune în sticle cu dop/capac, ermtic și se depozitează la loc întunecos și rece. Pentru că socata se acidulează în sticle, nu agitați recipientul înainte de deschidere petru a nu vă trezi cu tot conținutul sticlei în față! Pentru mai multă prospețime, se pot adăga câteva frunze de mentă proaspătă!