Pandemia de coronavirus a creat probleme serioase și datorită faptului că nu există un vaccin sau un tratament concret pentru acest virus care provoacă pneumonie virală. Guvernul României le transmite cetățenilor români câteva recomandări în ceea ce privește medicația utilizată perioada aceasta.
Probabil toată lumea se întreabă care sunt medicamentele care ajută la vindecare atunci când ai fost infectat cu COVID-19. La momentul actual cadrele medicale nu au un tratament concret, de aceea Guvernul României a ținut să le reamintească cetățenilor să nu se trateze după ureche, ci să meargă la doctor.
„Medicul dumneavoastră este cel mai în măsură să decidă ce medicamente puteți sau nu puteți lua în contextul epidemiei de coronavirus. Nu modificați schema de tratament pe care o luați de obicei, fără ca acest lucru să vă fie indicat de către medic.
Rețelele de socializare și aplicațiile de mesagerie sunt inundate de informații neoficiale despre tratamente pentru noul coronavirus. Vă rugăm insistent să nu luați în considerare astfel de mesaje”, este postarea făcută de Guvern pe pagina sa de socializare.
De asemenea, Guvernul recomandă urmarea unei medicații prescrise numai de medicul de familie. Totodată, cetățenii români sunt avertizați să nu cadă în capcana „soluțiilor miraculoase”, mai ales că COVID-19 este un virus nou despre care nu se cunosc prea multe detalii.
„Nu cădeți pradă soluțiilor miraculoase apărute pe internet deoarece acestea vă pot pune sănătatea în pericol. Dacă aveți neclarități vă rugăm să vă informați doar din surse oficiale sau să vă adresați medicului dumneavoastră”, mai apare în mesajul Guvernului României.
În plus, în cadrul Campaniei de Informare realizată cu sprijinul Observatorului Român de Sănătate și al Asociației Unversităților de Medicină și Farmacie din România se mai arată faptul că persoanele care suferă de astm pot avea un risc mai mare dacă sunt infectate cu coronavirus.
Copiilor și adulților care suferă de această boală li se recomandă să nu întrerupă medicația din proprie inițiativă, să nu modifice schema de tratament și nici să nu elimine sau să adauge medicamente în schema lor de tratament fără recomandarea medicului.
„Persoanele cu forme moderate și severe de astm prezintă un risc mai mare de a dezvolta forme complicate în urma unei infecții cu noul coronavirus.
De aceea se recomandă respectarea cu strictețe a măsurilor de autoprotecție: distanțare fizică față de alte persoane, evitarea pe cât posibil a părăsirii locuinței, igiena strictă a mâinilor și obiectelor cu care intră în contact, evitarea aglomerației.
Este recomandat ca pacienții diagnosticați cu astm (adulți și copii) să NU își oprească medicația din proprie inițiativă, inclusiv corticosteroizii inhalatori sau orali, fără a consulta un medic.
Administrarea medicației trebuie realizată conform recomandărilor medicului curant. În cazul unei exacerbări a simptomelor specifice astmului, este recomandat ca pacienții să urmeze planul terapeutic recomandat și să ia imediat legătura cu medicul curant în vederea stabilirii celui mai eficient tratament”, mai spune Guvernul României în contextul pandemiei de coronavirus.