Agenția Centrală de Informaţii (CIA) a publicat documente declasificate parţial despre Revoluţia din decembrie 1989 și situaţia politică din ianuarie 1990. Potrivit raportului, Frontul Salvării Naționale (FSN), condus de Ion Iliescu, a solicitat la acea vreme sprijin de la foștii agenți ai Securității, în condițiile în care cetățenii români continuau demonstrațiile prodemocrație.
Concret, potrivit unui document ce datează din 27 ianuarie 1990, în România se amplifica „mişcarea de contestare” a Frontului Salvării Naţionale, care „nu mai poate ascunde lipsa de credibilitate şi disensiunile interne”.
„Preşedintele Iliescu a admis joi că situaţia politică este instabilă, avertizând că s-ar instala anarhia dacă s-ar prăbuşi guvernul provizoriu”, se mai arată în raportul ce vizează situația politică a României după Revoluția ce a eliberat țara noastră de sub tutela regimului comunist al lui Nicolae Ceaușescu.
Totodată, potrivit unui raport CIA din data de 30 ianuarie 1990, membrii FSN au solicitat sprijinul foștilor agenți de securitate din timpul regimului comunist. „Continuarea demonstraţiilor antiregim împinge Frontul Salvării Naţinale (FSN), aflat la putere, să recurgă la susţinerea necruţătoarei foste poliţii politice a lui Ceauşescu”, scrie în documentul intitulat „România: Securitatea revine”.
„Actualul profil redus menţinut de Securitate probabil se va schimba dacă, după cum este probabil, FSN va continua să fie vizat de atacuri din cauza susţinerii cu jumătate de măsură a reformelor democratice.
Implicarea personalului Securităţii în limitarea protestelor amplifică mult probabilitatea ca demonstraţiile antiguvernamentale să devină violente. Aşa cum s-a întâmplat în timpul înlăturării lui Ceauşescu, armata română ar putea juca un rol-cheie în supravieţuirea FSN”, se mai arată în raportul CIA. Trebuie spus că unele părți rămân în continuare clasificate.
„Creșterea așteptărilor publice l-a determinat pe Iliescu – care mai devreme exprimase rezerve cu privire la un sistem multipartit – să îmbrățișeze pluralismul politic mai repede decât intenționa.
În ciuda măsurilor de liberalizare, puterea cetralizată a FSN și controlul asupra presei îi garantează practic că va fi mai bine poziționat decât alte forțe politice în vederea alegerilor din aprilie.
Mișcarea care l-a vizat pe (Iulian, n.red.) Vlad, care a urmat demiterii ministrului adjunct al Apărării (Ștefan, n.red.) Gușă, va crește cel mai probabil controlul FSN asupra puterii și va reduce șansele unei contrarevoluții”, mai spune documentul.