Proiect prin care mandatul primarului ajunge la 5 ani a trecut tacit de Camera Deputaților

Eduard Nicolae Popa   
în Stiri de ultima ora
27/11/2019, 18:45
Proiect prin care mandatul primarului ajunge la 5 ani a trecut tacit de Camera Deputaților
Proiectul PSD ca un primar să aibă mandat de 5 ani a trecut tacit de Camera Deputaților

41 de deputați și senatori PSD au inițiat un proiect de lege prin care mandatul primarilor, consilierilor locali și județeni să se prelungească de la 4 ani, cum este în prezent, la 5 ani. Proiectul a trecut tacit de Camera Deputaților, prima cameră sesizată. Inițiatorii și-au motivat propunerea prin faptul că un primar are nevoie de 5 ani pentru a-şi îndeplini promisiunile cu care a câştigat alegerile.

Proiect de lege PSD pentru ca primarii să aibă un mandat de 5 ani!

În expunerea de motive semnată de cei 41 de parlamentari PSD apare că „Situaţia reală, întâlnită în activitatea administraţiilor locale/judeţene, arată căperioada de timp consfinţită de legiuitor (4 ani – n.r.) nu permite, în contextul birocratic, realizarea proiectelor asumate. Având în vedere practica întâlnită în ceea ce priveşte mandatul preşedintelui României, unde perioada de exercitare a funcţiei conform rezultatului de la alegeri este de 5 ani, implementarea acestei perioade şi în cazul primarilor, al consilierilor locali şi consilierilor judeţeni se susţine fără echivoc, crează (sic!) o responsabilitate suplimentară şi aduce în zona de decizie o perioadă de timp suficientă îndeplinirii obligaţiilor asumate”, arată cei de la newsweek.ro.

Interesant este că parlamentarii din cadrul Consiliului Economic şi Social au dat aviz nefavorabil proiectului de lege, în lipsa unei argumentări solide, iar Consiliul Legislativ a dat aviz favorabil, cu observaţia că nu se pronunţă asupra oportunităţii legii, ci a formei în care este redactată, unde de altfel a şi făcut observaţii. Camera Deputaţilor este prima cameră sesizată iar proiectul urmează să meargă la Senat.

Primarii și consilierii generali și locali au mandate de patru ani. Și președintele României a avut un mandat de 4 ani, până în 2004, când Constituția României a fost schimbată de guvernul Năstase în sensul ca un mandat la Cotroceni să fie de 5 ani. Următoarele alegeri locale au loc în vara anului viitor.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×