Proiect de lege în vreme de pandemie: Avocatul Poporului să aibă salariul mărit, cazare gratuită și pașaport diplomatic

În timp ce România are nevoie de toate eforturile parlamentarilor săi pentru a lupta cu pandemia de coronavirus, opt deputați au semnat o propunere legislativă în care cer ca Avocatul Poporului să aibă o indemnizație lunară echivalentă cu judecătorii cu grad maxim de la Înalta Curte, iar adjuncții acestuia să aibă o indemnizație echivalentă cu cea a judecătorilor cu grad de curte de apel, arată ziare.com.

Proiect de lege pentru ca salariul Avocatului Poporului să fie mărit

În propunerea legislativă se arată că: „La implinirea varstei standard de pensionare, Avocatul Poporului si adjunctii Avocatului Poporului, care au indeplinit cel putin un mandat complet ( 5 ani- n.red.), beneficiaza de pensie calculata potrivit prevederilor legale aplicabile judecatorilor.

Fostii Avocati ai Poporului si fostii adjuncti al Avocatului Poporului, care au indeplinit cel putin un mandat complet, au dreptul la pensie si recalcularea acesteia in aceleasi conditii”, se mai arată în document.

Proiectul a fost semnat de patru deputați PSD (Florin Iordache, Adrian Solomon, Marian Cucsa și Claudia Gilia), doi deputați UDMR (Izabella Ambrus și Eva Csep), deputatul PNL Adriana Săftoiu și deputatul Steluța Cataniciu (neafiliat).

Documentul a fost înregistrat la Camera Deputaților pe 9 martie 2020. Biroul Permanent al CDep a aprobat pe 12 martie ca proiectul să fie discutat în procedura de urgență, după ce pe 10 martie respinsese o cerere similară, potrivit portalului Camerei Deputaților.

Renate Weber a contestat la CCR legea care elimina pensiile speciale

Legea nr. 35 din 13 martie 1997 privind organizarea și funcționarea instituției Avocatul Poporului arată că funcția este asimilată ca rang, salarizare și condiții de pensionare cu funcția de ministru, iar funcția de adjunct al Avocatului Poporului este asimilată ca rang, salarizare și conditii de pensionare cu funcția de secretar de stat și beneficiază corespunzător de toate drepturile acestora.

Totodată, la data pensionării sau recalculării pensiei anterior stabilite, Avocatul Poporului beneficiază de pensie calculată similar cu cea a judecătorilor CCR.

La sfârșitul lunii ianuarie 2020, actualul Avocat al Poporului, Renate Weber, a contestat la CCR legea care elimina pensiile speciale.

„Sunt motive multiple de neconstituționalitate (…) am avut sesizări de la diverse categorii profesionale și analizând am constatat că sunt probleme mari de neconstitutionalitate”, a spus Weber.