Tinerii care se gândesc să își cumpere o locuință prin programul Prima Casă 2019 ar trebui să facă acest pas cât repede. În urma unor expertize asupra pieței imobiliare din România, analiștii financiar-bancari au sesizat un lucru extrem de important, iar toți tinerii ar trebui să știe acest lucru.
La finele acestui an prețurile vor scădea cu cel putin 25 de procente, spun analizele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari. 2019 vine cu o prăbușire a pieței imobiliare și nu numai. Prețurile vor scădea cu până la o treime din cauza cererilor în scădere.
Experții în domeniul financiar-bancar explică ce se va întâmpla de la sfârșitul acestui an: „Salariile nu vor mai creşte, avem o emigrare record şi un spor natural negativ, avem şi această taxă pe activele bancare care scumpeşte creditul cu cel puţin 0,8-1 punct procentual pe an.
Având în vedere oferta oarbă în creştere, vedem în toate părţile, se construieşte din ce în ce mai mult, vor duce la o scădere inevitabilă a preţului imobiliarelor cu cel puţin 25-30% anul acesta sau cel mai târziu în prima parte a anului următor”, declară Iancu Guda, Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari.
Fiindcă interesul românilor în domeniul imobiliarelor a scăzut dramatic în ultimii ani, iar tranzacțiile de apartamente, case și terenuri au coborât cu 15% față de aceeași perioadă a anului anterior – a dus la o prăbușire a imobiliarelor.
„Programul şi-a atins scopul, a crescut şi a susţinut piaţa imobiliară în timpul crizei, în acest moment acest program consider că ar trebui să se restrângă în zona socială, a familiilor cu venituri foarte mici, şi poate ar trebui să apară o compensaţie pe dobânda, astfel încât cei care îşi prima locuinţă şi sunt şi într-o situaţie socială să aibă rate mici”, spune Dragoş Nichifor, analist bancar.
„Au fost persoane care aveau rate de 1000 de lei şi acum au ajuns la 1400, prin prisma modificării ROBOR. Deci, prima casă a avut ceva dezavantaje pentru cei care şi-au luat credite acum 3-4 ani de zile”, mărturisește Robert Croitoru, consultant fiscal.