Programul Prima Casa 2019 aduce modificari de ultimă oră. Băncile pot acorda credite ipotecare cu avans de 5% și dobândă de 5,28%. Fondul Național de Garantare a Creditelor a anunțat lansarea programului Prima Casă 2019, valoarea garanțiilor ridicându-se la 2 miliarde lei. Asta înseamnă că băncile pot acorda credite ipotecare în valoare de 4 miliarde lei.
„Am prins ca plafon cam două miliarde de lei în acest an pentru programul ‘Prima Casă’, deci el va continua, numai că am spus că discuţiile acestea pe care le-am avut cu cei de la Banca Centrală au fost pentru a-l face mai social, mai îndreptat către zona socială. Probabil că până la final de februarie vom avea forma propusă a fi modificată, dar nu se schimbă aspecte esenţiale. Nu. Finanţarea există, a fost bugetat, programul continuă. Până nu îl modificăm, va continua în aceeaşi parametri.
Până la final de februarie o să ieşim, cred, cu o Hotărâre de Guvern. Mă refer la suprafaţa casei, la persoanele cu venituri mai mici. Este un program social la urma urmei. Nu îţi iei casă de 500 de metri pătraţi, prima casă, îţi iei o casă pentru familie atât cât poţi”, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, în luna februarie.
Pentru programul Prima Casă 2019 pot aplica persoanele cu o vârstă de maxim 35 de ani care nu mai au o locuință în proprietate sau mai dețin o locuință cu o suprafață utilă mai mică de 50 mp. Condițiile de creditare pentru acest program sunt mai avantajoase decât în cazul creditării standard. Pentru Prima Casă, avansul e de doar 5%, în timp ce pentru un credit standard avansul este de 15%.
„Timp de 10 ani Programul Prima Casă a extins în mod natural accesul la creditare pentru persoanele tinere, cu vârste până la 35 de ani, oferindu-le șansa de a achiziționa o locuintă. Eficiența și notorietatea programului se bazează pe parteneriatul construit între statul român, ca inițiator, FNGCIMM, băncile finanțatoare și beneficiari, care au privit cu responsabilitate oportunitatea unică de a accesa un credit imobiliar în condiții foarte avantajoase, cu un avans de minimum 5% și cu costuri totale de finanțare plafonate.
Până la finele anului 2018, FNGCIMM a acordat peste 260.000 de garanții și promisiuni de garantare pentru achiziționarea sau construcția de locuințe pe întreg teritoriul României. Suntem pregătiți de lansarea etapei corespunzătoare celui de-al unsprezecelea an al programului cu procese operaționale îmbunătățite, cu tehnologii noi, cu parametri ce se situează în tendințele actuale din sectorul financiar”, a declarat Gheorghe Lăpădat, Director General al Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM.