Prinţul Charles a fost desemnat succesorul la tronul Marii Britanii. Acesta o va urma la conducere pe mama sa, Elisabeta a II-a, la conducerea Commonwealth-ului. Regina Marii Britanii împlinește sâmbătă, 21 aprilie, 92 de ani.
Funcția de rege sau regină a Marii Britanii nu este ereditară și are caracter simbolic. Regina Elisabeta a făcut joi publică dorința sa privind succesorul ei la tron. Vineri, șefii de guverne din Commonwealth au căzut de acord ca prinţul Charles să îi succeadă mamei sale.
Succesorul la tron, dorința reginei Elisabeta a II-a
”Este dorinţa mea sinceră ca Commonwealth-ul să continue să ofere stabilitate şi continuitate pentru generaţiile viitoare şi să decidă ca, la un moment dat, Prinţul de Wales să ducă mai departe munca importantă începută de tatăl meu în 1949”, a declarat joi regina Marii Britanii, la deschiderea oficială a întâlnirii şefilor de guverne din Commonwealth.
Liderii Commonwealth-ului, care grupează 53 de state foste colonii britanice, au acceptat cererea suveranei, în timpul discuţiilor desfăşurate la Castelul Windsor. Regina Elisabeta a II-a a fost proclamată şeful Commonwealth-ului la încoronarea sa în 1952, după moartea tatălui său, regele George al VI-lea. Mai mulţi oficiali şi-au exprimat deja susţinerea pentru prinţul Charles, între care premierul britanic Theresa May şi omologul ei canadian Justin Trudeau. Cu toate acestea, Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist, de opoziţie, a susţinut că şefia Commonwealth-ului ar trebui să revină prin rotaţie statelor membre.