Primarii din România, nemulțumiți de bugetul pe 2019! Capul revoltei, un edil PSD

Ionuţ Cataramă   
în Stiri de ultima ora
28/01/2019, 16:06
Primarii din România, nemulțumiți de bugetul pe 2019! Capul revoltei, un edil PSD
Primarii din România nu sunt mulțimiți de bugetul pe 2019!

Primarii de municipii din România și-au exprimat nemulțumirile în privința bugetului pentru anul  2019. Edilii invocă lipsa de transparență din partea Guvernului României și că nu au fost consultați pentru elaborarea bugetului, situație cu care nu s-au mai confruntat  până în momentul de față. De asemenea, aceștia precizează că toate apelurile la dialog le- au fost respinse.

Deranjați de faptul că au fost nevoiți să afle din presă că bugetul urmează să fie aprobat joi, fără ca situația fondurilor alocate Unităților Administrativ Teritoriale să fie supusă dezbaterilor, primarii de municipii, sub egida Asociației Municipiilor din România, au solicitat, luni, o întrevedere urgentă cu premierul Viorica Dăncilă, dar și cu ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, pentru a dezbate Legea bugetului. Edilii au convocat marți Comitetul Director și solicită ca prim-ministrul să fie prezent la discuții.

Primarii ies la atac. Vor să fie consultați în privința bugetului

În semestrul II din anul 2018 , dar și în luna ianuarie a anului 2019, AMR v-a solicitat în mod repetat demararea procesului de consultare a structurilor asociative, pentru identificarea unei soluții privind finanțarea administrației publice locale în anul 2019, conform Programului de Guvernare 2018-2020, dar și promisiunilor anterioare ale Guvernului. Este pentru prima oară în istoria AMR când solicitările noastre de dialog adresate Guvernului României, pe teme care privesc în mod direct funcționarea administrației publice locale sunt refuzate, astfel încât la niciuna din  cererile transmise nu s-a primit vreun răspuns, de orice natură, de la echipa guvernamentală”, se arată în scrisoarea transmisă Vioricăi Dăncilă.  Totodată, edilii semnalează faptul că trebuie să fie consultați în vederea bugetului și să li se comunice în mod oficial, nu prin intermediul mass-media. Ne aflăm acum la sfârșitul lunii ianuarie 2019, fără să avem în dezbatere publică un proiect de Lege a bugetului de stat pe anul 2019, deși, aflăm din presă, că Guvernul va adopta acest proiect până joi, 31 ianuarie a.c”. 

Bugetul pe 2019 îi nemulțimește pe primarii din România!
Bugetul pe 2019 îi nemulțimește pe primarii din România!

Dincolo de gravitatea cuantumului procentelor vehiculate în presă, care nu corespund în niciun caz celor solicitate de reprezentanții APL, considerăm, stimată doamnă prim-ministru, că structurile asociative ale administrației publice locale ar trebui să primească informațiile care privesc bugetele locale în următorii ani, direct de la sursă şi că, mai mult decât atât, acestea ar trebui să fie cel mai important partener de dialog al Guvernului, atunci când în discuție sunt finanțele publice locale. Având în vedere că până în prezent nu există nicio informație oficială privind fundamentarea bugetelor locale în cadrul Legii bugetului de stat pe anul 2019, solicităm, doamnă prim-ministru, organizarea unei întâlniri cu dvs. pentru discutarea cotelor ce urmează a fi alocate UAT, alocări bugetare de care depinde dezvoltarea comunităților urbane în următorii ani” ,au mai transmis edilii în scrisoarea adresată premierului Viorica Dăncilă.  Robert Negoiță, primarul social democrat al Sectorului 3,  este cel care semnează documentul, în numele Comitetului Director.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×