David Sassoli, președintele Parlamentului European, a anunțat că s-a izolat la domiciliul din Bruxelles, ca urmare a unei călătorii făcute în weekend în țara sa natală, Italia, transmite Agerpres. Sassoli a luat această decizie după ce guvernul italian a hotărât să extindă carantina impusă Lombardiei la scara întregii țării.
”Noul dispozitiv introdus de guvernul italian extinde zona protejată la întregul teritoriu naţional. Acest lucru are consecinţe importante asupra activităţilor eurodeputaţilor italiene. Din acest motiv, după ce am fost în Italia în weekend, am decis ca măsură de precauţie să urmez măsurile indicate şi să îmi exercit funcţia de preşedinte de la locuinţa mea din Bruxelles, respectând cele 14 zile (de carantină – n.r.) prevăzute de protocolul de sănătate”, se arată într-un comunicat dat publicității marți de către David Sassoli.
Acesta a spus că Parlamentul European își va continua activitatea, cu respectarea unor măsuri de prudență care să limiteze răspândirea coronavirusului. ”COVID-19 ne obligă pe toţi să fim responsabili şi precauţi. Este un moment delicat pentru toţi (…) Niciun virus nu poate bloca democraţia”, a încheiat Sassoli.
Conducerea Parlamentului European a anunțat încă de ieri că își scurtează sesiunea plenară din această săptămână de la patru zile la una și jumătate, după ce anterior se hotărâse ca sesiunea să nu se desfășoare la Strasbourg, cum ar fi normal, ci la Bruxelles, pentru a evita riscurile asociate călătoriei europarlamentarilor și membrilor staffului.
David Sassoli a decis, pe 2 martie, să ia o serie de măsuri prin care să prevină apariția unor cazuri de coronavirus chiar în Parlamentul European. Cea mai importantă era interzicerea accesului în clădirea Parlamentului a vizitatorilor externi. La numai o zi, Sassoli a permis încălcarea propriei sale reguli prin faptul că nu a fost anulată întâlnirea Comisiei de mediu și sănătate publică cu activista de mediu Greta Thunberg.
Mai mulți europarlamentari i-a cerut socoteală pentru faptul că evenimentele pe care ei le pregăteau au fost anulate, dar s-a făcut o excepție pentru Greta Thunberg.
Printre cei nemulțumiți de dubla măsură a lui Sassoli este și Tudor Ciuhodaru. ”A fost o greșeală și din punct de vedere sanitar și din punct de vedere moral (…) În comisie sunt cam 140 de membri, dar erau prezenți circa 300 de europarlamentari într-o sală mică, lângă cea de plen. Asta pe lângă presă și și multă lume care a întâmpinat-o pentru că doreau să o vadă”, a spus Ciuhodaru referindu-se la riscul de contagiune implicat de adunările mari.