Satelitul Copernicus al Agenției Spațiale Europene a cules date care arată că poluarea de la nivelul Italiei s-a redus considerabil după ce s-a instalat pandemia de coronavirus. Specialiștii susțin că acest lucru se datorează faptului că oamenii stau mai mult în casă, iar traficul este redus simțitor.
Pandemia de coronavirus are o singură consecință pozitivă, aceea că a redus poluarea de la nivelul mai multor țări. Astronomii din Italia au luat în calcul perioada ianuarie – martie și au observat că aerul nu mai este atât de poluat. Calitatea aerului a crescut pentru că traficul s-a redus considerabil, iar oamenii stau în casă de teama coronavirusului.
Pentru a arăta datele preluate de la satelitul Copernicus ale Agenției Spațiale Europene specialiștii în domeniu au creat o animație care arată limpede o schimbare semnificativă a nivelului de poluare asupra Italiei între ianuarie și martie, în special peste Valea Po din partea de nord a țării.
Satelitul Copernicus a cules date cu ajutorul instrumentului său Tropomi care cartografiază o serie de gaze precum dioxid de azot, ozon, formaldehidă, dioxid de sulf, metan, monoxid de carbon și aerosoli. Toate aceste gaze afectează aerul respirat și implicit, sănătatea.
Poluarea din Italia a scăzut în ultima lună de când oamenii stau acasă de teama coronavirusului. Sursa foto: dailymail.co.uk
„Declinul emisiilor de dioxid de azot de pe Valea Po din nordul Italiei este deosebit de evident”, a declarat managerul misiunii Sentinel-5P Claus Zehner, relatează dailymail.co.uk.
„Deși ar putea exista ușoare variații ale datelor din cauza acoperirii norului și a schimbării vremii, suntem foarte încrezători că reducerea emisiilor pe care le putem vedea, coincide cu blocarea în Italia care provoacă mai puțin trafic și activități industriale”, a mai precizat Zehner.
Și cercetătorul NASA Santiago Gasso a observat schimbări similare în ceea ce privește reducerea poluării de la nivelul Italiei. Acesta a studiat alte date de la Copernic și a precizat că într-o singură lună emisia de NO2 a scăzut ducând așadar la creșterea calității aerului.
„Într-o lună, există o scădere clară a nivelurilor de NO2 (un marker de poluare) în nordul Italiei, conform senzorului de satelit”, a spus Santiago Gasso, potrivit sursei menționate.
Calitatea aerului a crescut la nivelul mai multor țări printre care se numără și România. Specialiștii care au lucrat la datele coletate de la Copernic au mai arătat că în China aerul este mai curat de când Guvernul a închis o mare parte din activitatea sa industrială și a restricționat călătoriile aeriene și cu mașina pentru a limita răspândirea virusului ucigaș.
Aceeași situație este și în țara noastră unde oamenii stau mai mult în casă și au limitat ieșirile în oraș. Românii și-au lăsat mașinile în parcare pentru că majoritatea lucrează de acasă, prin urmare aerul este mai curat, iar poluarea mai mică.