Pelerinii de la Sfânta Parascheva, primiți cu bucate alese: „Este normal să îi cinstim”

Ana Chivu   
în Stiri de ultima ora
14/10/2018, 15:50
Pelerinii de la Sfânta Parascheva, primiți cu bucate alese: „Este normal să îi cinstim”
Cum au sărbătorti pelerinii ziua de Sfânta Parascheva

Credincioșii veniți la moaștele Sfintei Parascheva au fost primiți cu căldură cu o masă copioasă. Iașul a sărbătorit în număr mare prăznuirea Sfintei Mucenițe Parascheva. Peste 20.000 de pelerini au asistat la slujba religioasă oficiată de mitropolitul Moldovei.

Sfânta Parascheva este sărbătortiă azi, 14 octombrie, zi cu multe restricții și obiceiuri pentru a-ți merge bine tot anul. Din bătrâni se spune că nu este bine ca de Sfânta Parascheva să mănânci nuci, castraveți, și poame în formă de cruce.

Sărbătorirea Sfintei Parascheva i-a pus pe enoriași la o masă aleasă

Azi, 14 septembrie, credincioșii o prăznuiesc pe „Sfânta Vineri”, așa cum este cunoscută în zona Moldovei. Aceștia au stat la cozi interminabile de peste 10 ore doar ca să se închine sau să spună o rugăciune în fața moaștelor Sfintei. Aproape 20.000 de eoriași au asistat la slujba oferită de mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Teofan. Acesta a spus predici bisericești alături de 22 de ierarhu din țară și trei veniți din străinătate, 14 preoți și șase diaconi. După orele state în picicoare, cei veniți la Iași pentru Sfânta Parascheva s-au mai așezat la o coadă, de data asta pentru bucatele oferite de Primărie.

După finele slujbei, rândul oamenilor care voiau să deguste mâncărurile s-a triat. Sute de metri de credincioși, și nu numai, au așteptat cu nerăbdare. Autoritățile locale au pregătit peste 60.000 de sarmale pentru pelerinii care au bătut atâta drum pentru moaștele Sfintei, care s-au aflat într-un baldachin special amenajat. Mâncarea a fost preparată în cadrul Cantinei Sociale din Iași, iar celelalte au fost pregătite de angajații societății din subordinea municipalității, Spitalul de Recuperare sau ONG-uri. Enoriașii de la Sfânta Parascheva s-au mai delectat pe lângă sarmale și cu plăcinte poale-n brâu, ștrudele de măr, plăcinte de dovleac și plăcinte de varză. „Nu suntem doar noi implicaţi, ci e un spirit de solidaritate venit de peste tot. Fără pelerini nu ar fi pus în valoare oraşul nostru dar nici această sărbătoare religioasă. Cred că aşa este normal să îi cinstim pe cei care vin în aceste zile la noi în oraş”, a declarat Mihai Chirică, primarul localității.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×