O veste tristă a căzut ca un trăsnet asupra lumii muzicii clasice, întrucât s-a stins din viață Paul Badura Skoda, unul dintre cei mai apreciați pianiști ai tuturor timpurilor, după cum a anunțat în cursul de joi casa de discuri Gramola. În vârstă de 91 de ani, marele interpret a murit „fără să sufere”, după două săptămâni în care a fost internat în spital.
În ciuda vârstei înaintate, Badura Skoda a continuat să se dedice până în ultima clipă marii sale iubiri-muzica, urcând pentru ultima dată pe scenă în luna mai. În cadrul concertului susținut la Musikverein din Viena, artistul și-a delectat fanii cu un program special, care a inclus compoziţii de Schubert, Schumann şi Mozart.
De-a lungul prestigioasei sale cariere care s-a întins pe o perioadă de peste şase decenii, pianistul a urcat pe cele mai importante scene ale lumii, având inclusiv un turneu în Uniunea Sovietică în 1964. Potrivit biografiei sale oficiale, în 1979, a fost primul pianist occidental care a concertat în China după Revoluţia Culturală.
Născut la Viena în 1929, Badura-Skoda a reușit să se remarce în lumea artistică încă de la o vârstă fragedă. În 1949, pe când avea doar 20 de ani, era văzut drept unul dintre cei mai talentați reprezentanți ai noii generații de virtuozi ai pianului, ajungând să colaboreze cu faimoşii dirijori Wilhelm Furtwaengler şi Herbert Karajan pentru concerte în capitala Austriei.
Într-un interviu acordat recent, Badura Skoda își amintea cu nostalgie de spectacolele susţinute după sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, considerate cele mai semnificative din întreaga sa carieră. „În timpul războiului, observasem că există o putere în muzică care depăşeşte distrugerea„, spunea acesta.