Orezul cu lapte va rămâne în memoria tuturor drept desertul copilăriei. Unii îl preferă simplu, puțin îndulcit, însă bine vanilat, iar alții cu stafide și merișoare, aceasta fiind o rețetă arăbească. Unii pudrează cu cacao, scorțișoară, alții pun sirop sau îl decorează cu fructe.
Orezul cu lapte este un desert făcut din orez fiert în lapte. Iar, cum nu există om căruia să nu îi placă desertul, cum mamele scapă repede preparându-l și scapă și repede, iată 2 rețete de orez cu lapte diferite și gustoase.
Pune la încâlzit apa la fiert, într-o cratiță care nu lipește, adaugă orezul, amestecă și acoperă cratița. Dă focul de la mare la mediu-mic și lasă așa până când orezul absoarbe toată apa. Adaugă laptele, amestecă un pic și lasă pe foc până în momentul când este complet absorbit de orez. Înainte de servire, adaugă zahărul, cele 2 linguri de unt, scorțișoara și nucșoara.
În primă fază, turnați apă fierbinte peste șofran, amestecați și lăsați la o parte pentru a vă ocupa de orez. Se ia orezul, se spală în 3-4 runde, pentru a fi cât mai limpede, și se pune într-o cratiță la fiert, cu 3-4 litri de apă și lingurița de sare. Când înceapă să fiarbă, adăugați orezul și amestecați bine, lăsați apa să fiarbă 6-7 minute la foc mic, timp în care orezul trebuie să fie chiar un pic crud, nu fier complet.
Luați repede de pe foc și turnați într-o sită până când se scurge complet apa din el. Se ia o tigaie, acolo unde se topește untul, se adaugă stafidele și nucile și se lasă la călit 5 minute amestecând când și când, până se rumenesc nucile caju. Se toarnă peste orezul fiert, se adaugă apa cu șofranul și vârful de sare. Amestecați, apoi puneți tigăii capac, lăsați 30-40 de minute, apoi se mănâncă cu poftă.