Orașul în care soarele nu va mai răsări 65 de zile! Unde se află Utqiagvik

Alexandra Chivu   
în Stiri de ultima ora
22/11/2018, 20:39
Orașul în care soarele nu va mai răsări 65 de zile! Unde se află Utqiagvik
Utqiagvik este un oraș din statul american Alaska

Utqiagvik este orașul în care nu va mai răsări soare 65 de zile! Unde se află acesta? Cu toate că pare de neconceput să nu vezi soarele atâtea zile la rând, iată că se întâmplă în nordul statului american Alaska. Utqiagvik, cunoscut în trecut drept Barrow, are 4.000 de locuitori și a intrat în iarna polară. Meteorologul CNN Judson Jones a explicat fenomenul incredibil. ”Se întâmplă în fiecare an. Dacă locuiești deasupra Cercului Polar, va exista o zi în care soarele va apune și nu va mai răsări toată iarna. Vestea bună? Va răsări din nou, și apoi, pe timpul verii, nu va mai apune zile la rând”, a dezvăluit meteorologul.

O treime din nordul statului Alaska se află deasupra Cercului Polar, ceea ce explică faptul că nu este singurul oraș din Statele Unite care experimentează iarna polară, însă Utqiagvik este unicul care se confruntă cu fenomenul impresionant, acesta fiind cea mai nordică localitate. Soarele a apus ultima oară în Utqiagvik duminică, la ora 13:45, iar acesta va mai răsări tocmai pe data de 23 ianuarie 2019, în total localnicii rămânând fără lumină naturală 65 de zile.

Utqiagvik, orașul unde soarele nu va mai răsări 65 de zile!

Cercurile polare sunt două paralele ale Pământului, care se află la distanță egală de ecuator. Ele delimitează în jurul polilor două regiuni în care cel puțin o zi din an lumina zilei durează 24 de ore și cel puțin o zi din an întunericul nopții, tot timp de 24 de ore. Latitudinea lor este determinatp de un unghi de 23, 26, 22 de grade dintre planul orbitei Pământului și axa sa de rotație. În regiunile polare, în funcție de latitudinea locului, pe o durată mai mică sau mai mare în an, Soarele ori rămâne 24 de ore și mai mult deasupra orizontului, ceea ce duce la ziua polară, ori dedesubtul lui, care duce la noaptea polară.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×