OMS a emis stare de urgență în cazul epidemiei de coronavirus. Cel puțin 170 de oameni au murit în China

Virusul din oraşul chinez Wuhan a luat amploare în ultima perioadă, iar Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că a declarat stare de urgență după ce epidemia de coronavirus s-a extins la nivel global. Prin această stare de urgență internațională statele membre ale Organizației Națiunilor Unite sunt obligate să ia măsuri serioase.

Stare de urgență la nivel internațional în cazul epidemiei de coronavirus din China

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat în cursul serii de joi, 30 ianuarie 2020, că a fost emisă starea de urgență la nivel global în urma răspândirii epidemiei de coronavirus din China. Decizia OMS a fost luată după ce virusul a părăsit granițele chinezești.

„Principalul motiv nu este ce se întâmplă în China, ci ce se întâmplă în alte țări”, a spus directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul unei conferințe de presă, imediat după ce s-a întors dintr-o vizită în China, informează stirileprotv.ro. 

Tedros Adhanom Ghebreyesus a mers în China pentru a vedea care sunt măsurile pe care le iau autoritățile locale pentru a stopa răspândirea virusului periculos care provoacă pneumonie virală. Până la ora actuală bilanțul din China arată 170 de persoane decedate și 7.800 de îmbolnăviri.

Cum se pregătește România în cazul virusului periculos din China

Organizația Mondială a Sănătății a declarat de-a lungul timpului de mai multe ori stare de urgență la nivel internațional, cum ar fi în cazul Ebola, Zika sau H1N1. Infecțiile cu coronavirus s-au răspândit în cel puțin 15 țări, iar România se află în stare de alertă.

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a dezvăluit care sunt măsurile pe care le ia țara noastră după ce noul tip de coronavirus s-a extins la nivel global, iar OMS a declarat stare de urgență.

„Se lucrează foarte serios la aceasta, împreună cu Departamentul pentru Situații de Urgență. (…) Este un scenariu, se utilizează un scenariu mai puțin favorabil. Noi ne găsim în situația că nu am așteptat această situație (de declarare a urgenței mondiale – n.r.).

Noi (România) am tratat cu toată seriozitatea virusul, ca și cum ar fi fost declarată starea de urgență în urmă cu o săptămână, când a fost prima reuniune a Comitetului de urgență al OMS, a explicat Alexandru Rafila, relatează digi24.ro.

De asemenea, reprezentantul României la OMS a mai adăugat că primele 10 cazuri de pacienți infectați cu coronavirus urmează să fie internați și tratați la Institutul Național de Infecțioase Matei Balș pentru că doar aici există condiții de izolare care protejează nu doar pacientul, ci și personalul medical.