Olandezii sunt îndemnați în aceste zile să cumpere flori, nu hârtie igienică. Horticultorii olandezi sunt obligaţi să distrugă milioane de flori în fiecare zi, chiar în sezonul lalelelor. Este o situaţie nemaiîntâlnită provocată de pandemia de coronavirus, care a dus la prăbuşirea cererii, transmite AFP, preluată de Agerpres.
Astfel, pot fi văzuți adevărați munți de lalele, trandafiri, crizanteme şi alte flori care se măresc pe zi ce trece, după ce producătorii care exportau flori până acum câteva săptămâni în toată lumea s-au văzut cu afacerile puse la pământ. Aceștia sunt nevoiți să arunce pur și simplu producția în fiecare zi, deoarece nu mai există o piață de desfacere.
„Singura soluţie este să le distrugem”, regretă Michel van Schie, purtător de cuvânt la gigantul olandez din domeniul horticulturii Royal FloraHolland. „Piaţa de flori din Olanda există de peste 100 de ani şi este pentru prima dată când ne confruntăm cu o astfel de criză”, adăugă Michel van Schie.
Cooperativa Royal FloraHolland estimează că între 70% şi 80% din producţia totală de flori a Olandei este pe cale să fie distrusă, în condiţiile în care producătorii olandezi recurg la această soluţie în propriile lor pepiniere.
Închiderea pieţelor şi magazinelor şi izolarea la domiciliu introdusă în mai multe ţări din Europa au declanşat consecinţe dramatice pentru sectorul horticol olandez, apreciază Prisca Kleijn, directorul Asociaţiei regale a producătorilor de bulbi de flori (KAVB).
„Avem Sărbătoarea Mamelor care se apropie şi producătorii de lalele încep recoltatul în ianuarie şi până în lunile aprilie-mai. Deci suntem în plin sezon, când ar trebui să îşi câştige banii”, a explicat Prisca Kleijn.
Asociaţia regală a producătorilor de bulbi de flori (KAVB) încearcă însă prin toate mijloacele să îi ajute pe horticultori să îşi vândă producţia. Îi îndeamnă pe olandezi chiar să cumpere flori, nu hârtie igienică.