Cercetătorii vor să redefinească… kilogramul!

Filon Stan   
în Stiri de ultima ora
02/04/2018, 12:36
Cercetătorii vor să redefinească… kilogramul!

Ce greutate are …kilogramul? Cercetătorii nu ştiu exact şi de aceea, în noiembrie, va fi validată noua definiţie a kilogramului, dar şi a altor unităţi de măsură cu care suntem obişnuiţi să lucrăm. În prezent nu se poate spune cu precizie cât cântăreşte kilogramul, acest lucru fiind principala cauză a schimbării.

Potrivit Le Temps, într-un loc aflat în vecinătatea Parisului, un cilindru mic de metal, înalt de 39 de milmetri, reprezintă ceea ce aproape toţi oamenii folosesc ca standard pentru masă. Dar greutatea acestuia nu este constantă, ceea ce înseamnă că este nevoie de o nouă definiţie pentru kilogram. În acelaşi timp cu kilogramul vor fi redefinite şi alte unităţi de măsură: kelvinul (temperatura), amperul (curent electric) şi molul (cantitatea de materie). Aceasta este cea mai mare revizuire a sistemului internaţional de unităţi de măsură de la înfiinţarea sa.

Kilogramul datează din 1799

Crearea sistemului metric zecimal datează de la Revoluţia Franceză prin introducerea, în luna iunie 1799, în Arhivele Republicii de la Paris, a două obiecte de platină care reprezintă metrul şi kilogramul. Înainte de Revoluţia Franceză, unele ţări şi oraşe foloseau propriile sisteme de măsurare, precum piciorul (feet) sau echivalentul în limba locală.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×