Oamenii care comunică frecvent cu animalele de companie sunt mult mai inteligenți. La această concluzie au ajuns oamenii de știință din cadrul Universității Chicago, în urma unui studiu prin care și-au propus să identifice efectele interacțiunii cu micii prieteni necuvântători, asupra coeficientului nostru de inteligență.
De-a lungul timpului, în mentalul colectiv s-a înrădăcinat ideea potrivit căreia comunicarea cu câinele, pisica, sau orice alt patruped care îți este companion, ar reprezenta un semn de nebunie. Nimic mai greșit, susțin specialiștii de peste Ocean, demarând, totodată, o serie de texte care să distrugă odată pentru totdeauna acest mit.
„Timp de secole întregi, tendința noastră de a ne comporta cu animalele de companie precum o facem cu semenii noștri a fost văzută ca o slăbiciune, un obicei copilăresc, sau, de cele mai multe ori, un semn de prostie. Consider că această perspectivă este extrem de greșită și, mai ales, nefericită. Recunoașterea intelectului unei alte ființe omenești, implică, practic, aceleași procese pshihologice, ca în cazul animalelor, sau chiar obiectelor. Această atitudine reflectă potențialul uriaș de care dispune creierul nostru, nefiind în niciun caz vorba de prostie sau nebunie”, a explicat Nicholas Epley, profesor la Universitatea Chicago și expert în știință comportamentală.
În plus, oamenii de știință susțin că persoanele care se bucură de prezența animalelor de companie își îmbunătățesc în mod considerabil viața. Nu doar că micuții necuvântători sunt prieteni de nădejde, având grijă ca stăpânul să-și păstreze mereu buna dispoziție, ci și reduc semnificativ stresul.
Totodată, atât câinii, cât și felinele sunt extrem de benefice când vine vorba de prevenirea atacului cerebral: „Dacă ai o pisică, ai cu 30% mai puține șanse să suferi un infarct și ești cu 40% mai păzit de un atac cerebral„, explică oamenii de știință.