O mamă și copilul ei care s-au întors în urmă cu câteva zile dintr-o regiune din Italia au fost internați de urgență la un spital din Bacău după ce au început să prezinte simptome specifice coronavirusului. Alte sute de cazuri așteaptă zilnic să le fie preluate probe în vederea obținerii rezultatelor.
Tot mai mulți oameni care se întorc din regiunile afectate de COVID-19 încep să prezinte semne specifice bolii. Același lucru s-a întâmplat și cu o femeie din Bacău care s-a întors pe 25 februarie din regiunea Veneto, Italia. Femeia și fiul său au fost monitorizați inițial la domiciliu, dar ulterior micuțul a început să se simtă rău.
Medicii Direcției de Sănătate Publică au transmis că copilul în vârstă de 9 luni a început să acuze probleme respiratorii și imediat au apărut și mai multe simptome. În cele din urmă cei doi au fost preluați de o ambulanță de tip mantra și au fost transportați la spitalul județean Bacău.
Mama și copilul ei sunt internați la secția de boli infecțioase unde le-au fost recoltate probe pentru a vedea cu exactitate dacă sunt sau nu infectați cu noul tip de coronavirus. Probele lor au fost trimise la Iași pentru a fi prelucrate.
„Se simte bine. Are o infecţie respiratorie uşoară. El avea predispoziţia şi avea precedentă această infecţie şi digestivă, şi respiratorie, încă de înainte de a pleca în Italia, în acest moment aşteptăm şi la dânsul rezultatele”, a spus secretarul de stat în Ministrul Sănătății Nelu Tătaru, informează Mediafax.
În fiecare zi cetățenii români apelează numărul de urgență 112 după ce se întorc din regiuni afectate de coronavirus fiind izolați la domiciliu sau ajungând la spital. Spre exemplu, o studentă din București care a fost recent la Milano și a intrat în contact cu o colegă contaminată cu COVID-19 era speriată că are boala.
Cadrele medicale i-au preluat tinerei și familiei sale probe, dar s-a dovedit că aceasta nu este contaminată. De asemenea, o adolescentă de 15 ani care s-a întors dintr-o excursie cu autocarul la Veneto a acuzat stări febrile și se află încă de duminică izolată la domiciliu.
Testările pentru coronavirus se fac doar în cinci mari orașe din România: Cluj, Timișoara, Constanța, Iași și București. Zilnic oamenii speriați cer să le fie făcute testele penru COVID-19, cei mai mulți dintre ei ieșind negativ.
„Vrem să testăm cât mai multă lume care are contact cu un pacient cu coronavirus sau care vine din zonele expuse, dar să nu abuzeze și nici să nu între în acea panică – s-au întâlnit cu un chinez sau cu un italian pe stradă”, a completat Nelu Tătaru, relatează stirileprotv.ro.
În momentul de față nu există niciun tratament pentru virusul periculos, iar autoritățile transmis în continuare că cel mai important lucru este prevenția și spălatul des pe mâini cu apă și săpun pentru cel puțin 20 de secunde.
În plus, autoritățile au făcut pliante cu informații despre COVID-19 care urmează în cel mai scurt timp să fie distribuite prin direcțiile de sănătate publică. Totodată, românii pot apela și la telefonul verde 0800 800 358 unde pot afla mai multe date despre acest virus periculos.
„Rugăm cetățenii să apeleze numărul unic de urgență 112 doar pentru situații de urgență, iar pentru solicitarea de informații să apeleze linia Telverde. Programul de funcționare al liniei verde este zilnic, între orele 08.00 și 23.00, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică.
La această linie telefonică pot fi solicitate informații despre modul în care se manifestă virusul, modalități de prevenire a îmbolnăvirii și alte detalii legate de conduita preventivă”, potrivit unui comunicat al grupului de comunicare strategică.