Noua lege a pensiilor 2019, în pericol! CCR decide dacă este sau nu constituțională

Ana Chivu   
în Stiri de ultima ora
13/02/2019, 13:01
Noua lege a pensiilor 2019, în pericol! CCR decide dacă este sau nu constituțională GALERIE FOTO
Noua lege de pensii 2019!

Proiectul noii legi a pensiilor de stat va fi contituțional sau nu? Asta va decide Curtea Constituțională a României astăzi, 13 februarie. În acest context, pensiile de stat ale românilor vor fi stabilite în baza noii legi, astfel că proiectul ei va fi analizat astăzi de Curtea Constituțională a României.

Semnatarii susțin faptul că “practic, salariatul, titular al dreptului la pensie, nu are nicio obligaţie de colectare fiscală, sarcina de efectuare a plăţii contribuţiei de asigurări sociale revenind angajatorului, în consecinţă, efectuarea plăţii acestor contribuţii de asigurări sociale nu poate fi o condiţie în naşterea şi exerciţiul dreptului constituţional la pensie”.

Noua lege a pensiilor 2019 este în pericol! CCR decide azi!

Pensiile românilor de la stat vor urma să fie stabilite în baza unei noi legi în cursul zilei de azi, de CCR. Proiectul de lege va fi aplicat începând cu anul 2021. De asemenea, noutățile includ și:

Noua lege pensii din 2019
Noua lege pensii din 2019
  • recalcularea pensiilor actuale
  • stabilirea studiilor de masterat și doctorat ca vechime în muncă
  • reducerea vârstei de pensionare pentru „mamele eroine” stabilirea unui singur tip de pensie anticipată

“Dispoziţia criticată prin prezenta sesizare de neconstituţionalitate, cuprinsă în dispoziţiile art. 25 alin .(1) din Legea privind sistemul public de pensii adoptată de Camera Deputaţilor la data de 20 decembrie 2018, este următoarea: ‘contribuabilii la sistemul public de pensii sunt cei care datorează şi plătesc, după caz, contribuţia de asigurări sociale, conform Codului fiscal’. Plata contribuţiilor către bugetul de asigurări sociale nu este în sarcina salariatului, viitor titular al dreptului la pensie, ci este o sarcină fiscală ce incumbă strict angajatorului, iar instituţia care verifică corectitudinea şi îndeplinirea sarcinii fiscale prin efectuarea plăţilor pentru contribuţiile reţinute de la angajat, de către angajator, este Agenţia Naţională de Administrare Fiscală”, menționează textul sesizării de la Curtea Constituțională a României.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×