De-a lungul timpului, serviciul Roaming a devenit tot mai popular în rândul românilor care doresc să țină legătura cu toți cei dragi când călătoresc în afara țării. Aceștia trebuie să știe, însă, că 2020 aduce noi reguli și tarife pe care furnizorii sunt obligați să le pună imediat în aplicare.
Astfel, în cazul depășirii limitei de date impuse, furnizorii pot percepe o suprataxă, chiar dacă traficul de date inclus în planul tarifar al clientului nu a fost complet epuizat.
Vestea bună este că volumul de date ce pot fi consumate în Roaming fără aplicarea unor taxe suplimentare a crescut începând cu data de 1 ianuarie 2020 cu un procent de 22%, comparativ cu anul trecut. Mai concret, utilizatorii se pot bucura de mai mult internet în timpul călătoriilor peste hotare, fără să plătească nimic în plus.
De asemenea, suprataxa aplicată în cazul depășirii noii limite nu poate depăși pragul de 3,5 Euro/GB (0,35 eurocenţi/MB). Trebuie spus că această sumă nu include taxa pe valoare adăugată (TVA), potrivit dcbusiness.ro.
Pentru că știm că nu îți dorești să scoți mai mulți bani din buzunar pentru serviciul Roaming, îți dezvăluim o serie de modalități prin care să îți gestionezi cât mai bine consumul de date. În felul acesta, vei reuși să te încadrezi în limita impusă de noile reguli.
Pentru cei cu planuri tarifare (vorbim aici despre cartele preplătite, abonamente și extraopțiuni), care includ trafic de date nelimitat, dar și pentru cazurile în care tariful calculat per GB este mai mic de 3,5 Euro, fără TVA, limita de consum se calculează împărțind prețul cu amănuntul pentru servicii mobile într-o perioadă de facturare (fără TVA) la 3,5 euro, înmulțit apoi cu doi.
Pentru cei care au cartele preplătite fără resurse de date incluse (cu plata pe unitatea de consum, per MB/GB), limita de consum se stabilește împărțind creditul rămas disponibil pe cartelă în momentul activării Roamingului, la 3,5 euro.
Odată cu creșterea volumului de date, au scăzut suprataxele aplicate pentru depășirea limitei de consum. Astfel, suprataxa pentru date a scăzut cu aproximativ 22%, de la 4,5 la 3,5 Euro/GB, fără TVA, iar suprataxa pentru apelurile primite a scăzut cu aproximativ 7%, de la 0,85 la 0,79 eurocenţi/minut, fără TVA.
Pentru estimarea volumului de date pe care utilizatorii le pot consuma în roaming în UE/SEE (Uniunea Europeană, respectiv Spațiul Economic European, adică Norvegia, Islanda şi Liechtenstein) fără suprataxă, ANCOM (Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații) a dezvoltat aplicația „Roam like at home”.
Aplicația amintită a fost actualizată la tariful de 3,5 Euro/GB, valabil începând cu data de 1 ianuarie 2020 și care se aplică numai pentru călătorii ocazionale în afara țării de unde a fost achiziționat serviciul de comunicații, în limitele unei utilizări rezonabile.
Furnizorul are posibilitatea să îți perceapă, în plus față de tarifele naționale, anumite suprataxe pentru prestarea ulterioară a serviciul de Roaming în UE/SEE, însă nu înainte de a te avertiza în privința depășirii limitelor utilizării rezonabile.
Aplicația creată de ANCOM nu este destinată utilizării în regim permanent a Roamingului în UE/SEE, adică a utilizării unor cartele SIM din România, pe teritoriul altui stat din UE/SEE, cu caracter permanent sau pentru perioade mari de timp.